ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоВ Україні знайшли рішення проблеми старого фонду житла

В Україні знайшли рішення проблеми старого фонду житла

В Україні задумалися над вирішенням проблеми зі старими будинками. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства спантеличено питанням заміни старих кварталів

В Україні задумалися над вирішенням проблеми зі старими будинками. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства спантеличено питанням заміни старих кварталів. Історія так званих «хрущовок» почалася 31 липня 1957 року народження, розповідає керівник сектора Будівництво BRDO Олена Шуляк.

Масштабне будівництво будинків панельного типу тривало майже 25 років. За цей період в Радянському Союзі було побудовано до 10% від усього житлового фонду країни на той час. Про це йдеться у випуску економічного тижневика Перша Шпальта, - передає nv.ua

Тільки в Києві, за даними міністерства, налічується понад 3 тис. Об'єктів - переважно «сталінки» і «хрущовки», які необхідно реконструювати.

Для вирішення проблеми запропоновано два варіанти - реконструкція або знесення. Втім, здійснити реновацію вкрай складно, розповідає заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Ми хочемо розділити два поняття: знесення і будівництво нового та реконструкція. Це абсолютно різні речі, різні принципи прийняття рішень і різні завдання. Тому якщо мова заходить про знесення і будівництво нового житла, ми обговорюємо кожен будинок і кожен квартал окремо. Адже якщо стоїть завдання реанімувати житло і побудувати нове, дуже складно зробити це посеред мікрорайону на 50 будинків: 20 будинків дали згоду, а 30 немає», - пояснює Парцхаладзе.

З проблемами «хрущовок» свого часу стикалися майже всі пострадянські країни. Так, в 2017 році була затверджена московська програма реновації. Тоді прогнозувався знесення понад 50 тис. Будинків. Але без невдоволення і спротиву населення не обійшлося.

«Ми можемо проаналізувати ситуацію в Москві, в якій через об'єктивно велику вартість земельних ділянок і недостатності площ, а також високу вартість квадратних метрів, були змушені зайнятися проблемою« хрущовок ». І вони почали їх реконструювати », - зазначає депутат Київської міської ради Ольга Білецька.

За її словами, в Москві навіть розробили відповідне законодавство, завдяки якому сьогодні приблизно 1,6 млн осіб мають переселити в нове житло, саме після реконструкції «хрущовок».

Не обійшли стороною панельні будинки і Європу. Наприклад, в східному Берліні протягом декількох десятків років звели понад 250 тис. Подібних квартир.

Однак в Європі до цієї проблеми підійшли системно. Так, «хрущовки», які перебували на певній відстані від населеного пункту, зокрема військові містечка, були знесені, а будинки, розташовані в більш-менш вдалою локації, піддалися реновації.

«До процесу долучилися відомі проектні архітектурні майстерні, навіть змагалися в тому, щоб краще провести ту чи іншу реновацію. Тому зараз можна побачити переможців деяких конкурсів, а саме - роботи німецьких архітекторів по реновації таких будинків », - розповідає Шуляк.

Втім, одного бажання і заяв про боротьбу з проблемою старих забудов недостатньо. Потрібні послідовність і вирішення багатьох питань.

За словами віце-президента Ліги експертів України Андрія Гусельникова, необхідно усвідомити глибину проблеми. Тобто потрібно знати, хто буде фінансувати цей проект і куди відселити мешканців.

«Треба знати структуру житла, наприклад, в Україні або безпосередньо в Києві, для того щоб визначити, скільки будинків потребують відселення або реконструкції. Після чого слід з'ясувати, на які кошти це буде зроблено, хто це буде виконувати, хто стане замовником », - додає він.

Втім, гарантії потрібні не тільки мешканцям, а й забудовникам. Тільки маючи такі гарантії, вони готові займатися аналогічними проектами.

 

 
Коментарі (0)