ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняВ Україні зростає кількість новобудов

В Україні зростає кількість новобудов

Цього року кількість новобудов в Україні може зрости до 100 тис об’єктів

За 9 місяців поточного року в Україні почало будуватися 73 тис об’єктів. Якщо такі темпи збережуться, то до кінця року можна очікувати, що ця кількість становитиме 100 тис.  Про це під час прес-конференції сказав перший заступник голови Державної архітектурно-будівельної інспекції Анатолій Григор.

«Дозвільна система за останні 3 роки перейшла у якісно новий стан. Півтора роки тому були запроваджені декларативні принципи, які наразі успішно функціонують. У 2008-2010 роках у країні щорічно будувалось 40 тис. об’єктів, лише за 9 місяців 2012 року ця цифра становила 73 тис. об’єктів. Якщо такі темпи збережуться, то до кінця року можемо очікувати приблизно 100 тис. об’єктів, що у 2,5 рази вище, ніж за минулі роки», - розповів Анатолій Григор.

Наразі проблемою у запровадженні декларативно-дозвільного принципу будівництва залишається низький рівень формування, а звідси не завжди правильне заповнення документів. Нова форма декларацій була затверджена у липні, наразі в установі також працюють над створенням електронної системи декларацій.

Експерт пояснив, що загалом існує три категорії об’єктів будівництва. Є об’єкти, про початок будівництва яких можна просто повідомити до відповідної установи: це приватне будівництво, господарські будівлі та замовне будівництво.

«На об’єкти першої та третьої категорії складності повинна бути декларація, аби розпочати будівництво, для четвертої-п’ятої категорії потрібен дозвіл державного архітектурно-будівельного контролю. Загалом з початку року будівництво об’єктів четвертої-п’ятої категорії становило 2% від загальної кількості новобудов. Об’єктів, початок будівництва яких потребує лише повідомлення, налічується 33 тис. «Декларативні об’єкти» - 40 тис., з яких у Києві 1, 679», - підсумував Анатолій Григор.

Джерело УНН  

 
Коментарі (0)