ГоловнаГоловнеГазопостачанняВ України з'явиться «газовий» козир

В України з'явиться «газовий» козир

Україна за допомогою Китаю зможе отримати потужний важіль щодо зниження цін на російський газ. Китайські фахівці збудують завод з переробки вугілля в синтетичний газ.

Завдяки будівництву китайськими фахівцями в Україні заводу з переробки вугілля в синтетичний газ Київ зможе отримати потужний важіль щодо зниження цін на російський газ. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, - повідомляє «ГолосUA».

Експерт констатує, що суть такої технології полягає в тому, що з вугілля, яке не завжди вигідно спалювати, при виробництві електроенергії виробляється синтетичний газ, який по мірі виділення енергії не поступається природному газу.

«Таким чином, Україна зможе зменшити на 50% споживання газу на теплових електростанціях і в системі виробництва тепла. А для України це дуже болюче питання. Після проведення цілого циклу робіт з енергозбереження та заміни газу на вугілля Україна змогла зменшити закупівлі газу в Росії з 40 до 18 млрд. куб. м», - сказав він.

Експерт зазначає, що на сьогодні повністю відмовитися від закупівель газу в Росії Україна не може.

Росія у свою чергу, за його словами, це розуміє і явно не хоче знижувати необґрунтовано завищені ціни на газ для України.

«Тепер же, завдяки китайської допомоги, Україна не тільки отримає синтетичний газ, але і потужний важіль для ведення переговорів з Росією щодо реального зниження цін на газ. Тому багато в чому дружба з Китаєм для України є життєво важливим елементом нашої економіки. Так як дуже складно знайти спільну мову з Росією в питанні ціни на газ, без допомоги вагомих аргументів у вигляді альтернативного сировини для виробництва енергії. Тому для нас Китай став потрібним і важливим діловим партнером», - резюмував пан Охріменко.

 
Коментарі (0)