ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГВ. Землянський: Україні загрожує комунальний колапс і неплатежі

В. Землянський: Україні загрожує комунальний колапс і неплатежі

Україні загрожує комунальний колапс через зростання цін на газ і боргів населення за житлово-комунального господарства

Україні загрожує комунальний колапс через зростання цін на газ і боргів населення за житлово-комунального господарства.

Про це в коментарі ГолосUA повідомив експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

«Після чергового зростання цін на газ субсидій не вистачить. Буде колапс і неплатежі. Більш того, є обмеження по субсидіях, яке прописано в меморандумі з Міжнародним валютним фондом, уряд не має право збільшувати розмір субсидій в бюджеті. Відповідно, будуть урізати соціальні норми і штучно відсівати домогосподарства, які отримують субсидії. Економіка цього не потягне. Розпочнеться плутанина і плутанина. Адже доведеться щомісяця перераховувати платежі і тарифи близько 14 мільйонів абонентів, не кажучи про те, що їм доведеться нараховувати субсидії », - сказав В. Землянський.

Він уточнив, що субсидії можуть залишитися, але вони будуть покривати мінімум.

«Він не буде прив'язаний до соціальних норм. Тобто може залишитися монетизація. Громадянам виплачуватимуть ті ж 1000 гривень живими грошима, але при цьому рахунок за опалення прийде в районі 6-8 тисяч. Відповідно, ця 1000 гривень не сильно допоможе. Якщо держава не включиться в цей процес і не згадає про те, що його основна функція - соціальний захист населення, то нас чекають сумні часи. У кращому випадку масові неплатежі. У гіршому - колапс системи », - підкреслив В. Землянський.

За його словами, газорозподільним підприємствам потрібні гроші для проведення своєї діяльності.

«Всі гроші в обленерго і облгази надходять туди з платежів населення, виходячи з тарифів. Кредитуватися вони не можуть. Як наслідок, вони просто не зможуть виконувати свої функції. Питання в підтримці системи в працездатному стані і проведенні ремонтів, виїздах на аварійні випадки і в усуненні аварій. На це просто не буде грошей», - резюмував В. Землянський.

Нагадаємо, з 1 травня по всій території України діє єдиний тариф на транспортування газу, але кожен облгаз має індивідуальний тариф на його розподіл. У зв'язку з цим ціни для населення будуть різними в кожному регіоні. Крім того, НАК «Нафтогаз» з 1 червня підвищує ціни на газ.

 

 
Коментарі (0)