ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВартість транзиту Україною для Росії ризикує вирости втричі

Вартість транзиту Україною для Росії ризикує вирости втричі

«Нафтогаз» планує підвищити ставки на транзит природного газу з Росії втричі. Втім, це станеться лише в тому випадку, якщо «Газпром» не збільшить обсяги транспортованого газу. У «Нафтогазі» пояснюють, що такого кроку вимагає імплементація європейських тар

Вартість транзиту природного газу для ВАТ «Газпром» територією України планують підвищити втричі, в разі, якщо російський газовий монополіст не збільшить обсяги палива. Про це на своїй сторінці у Facebook написав директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

«Дуже складно порівнювати старі і нові тарифи. Старі тарифи застосовувалися до протранспортованих обсягів і відстані транспортування», - написав він.

Поміж тим, він відмітив, що нові тарифи складаються із двох ставок, одна з яких застосовується до резервних потужностей, а інша – до про транспортованих обсягів.

Пан Вітренко наголосив, що в 2015 році «Газпром» заплатив близько 2 млрд доларів за транзит близько 67 млрд кубометрів газу територією України. У цьому році, при такому ж обсязі транспортування Росії транзит коштуватиме втричі дорожче – 6,1 млрд дол.

Втім, якщо «Газпром» збільшить обсяги газу для транзиту до 110 млрд куб. м, вартість на його транспортування становитимк 6,4 млрд дол, або на 5% дорожче.

«…Вартість транзиту 67 млрд куб м буде 6,1 млрд (тобто в три рази більше ніж за старими тарифами за той же об'єм), а вартість транзиту 110 млрд куб газу буде 6,4 млрд дол, або на 5% відсотків більше ніж за 67 млрд куб м за новими тарифами», - пояснив він.

Окрім того, він зазначив, що нові підвищені тарифи лише покривають повні витрати на транспортування.

«Правда, згідно з Європейськими принципами до складу цих витрат входить вартість капіталу (регуляторна база активів множиться на середньозважену ставку вартості капіталу). Тарифи вийшли не самими низькими, але це результат застосування європейських вимог», - підкресли Юрій Вітренко.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, ЄБРР задоволений проведенням реформи корпоративного правління «Нафтогазу». У банку вважають, що це допоможе Компанії уникнути політичного впливу.

 
Коментарі (0)