ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаВідчиняти вікна стане невигідно

Відчиняти вікна стане невигідно

Зараз пріоритетним для енергозбереження в житловому секторі є встановлення приладів обліку з регулятором тепла, а також індивідуальних теплових пунктів (ІТП)

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ зазначають, що зараз пріоритетним для енергозбереження в житловому секторі є встановлення приладів обліку з регулятором тепла, а також індивідуальних теплових пунктів (ІТП).

«Це ті заходи, які дозволять жителям будинку досягти 20-30% економії енергоносіїв. Термін окупності ІТП для теплопостачальної організації 3,5-4,5 року», - пояснив «У.К.» директор департаменту проектного управління та енергоефективності у сфері життєзабезпечення Мінрегіону Станіслав Захаров. За його словами, масова установка ІТП не позначиться на тарифах на комунальні послуги для населення.

«Більше того, цього дозволить жителям економити енергоносій в холодний період року – у ті теплі дні, коли ми відкриваємо кватирки. Ви пам'ятаєте – у нас січень холодний, а лютий вже теплий. Вже є будинки, де господарі дбайливо стежать за використанням тепла, і там економія досягає 40%».

Читайте також: Тепло на особливих умовах

Чиновник також зазначив, що вже 170 підприємств надали схеми оптимізації системи теплопостачання. «Наприклад, Закарпаття повністю перейшло на індивідуальне опалення. Правильно це чи ні? Я вважаю, правильно. Тому що там маленькі будиночки, і вони пішли цим шляхом. В індустріальних містах – як Дніпропетровськ, Харків, Київ – це не вихід. Централізоване опалення по Києву дає хороші цифри. Правда, потребує модернізації система транспортування і перехід на альтернативні джерела енергії. Ідеального, універсального варіанту немає, але є поняття затвердження схеми оптимізації для конкретного підприємства і конкретного міста», - зазначив пан Захаров.

ТЕО тепломодернізації житлових будинків Деснянського району м.Києва (розрахунок для 1 млн кв. м житлової площі)

Заходи з енерго-збереження

Економія тепла

Загальні інвестиції (млн. євро)

Питома вартість (євро/м кв. м житл.пл.)

Річна економія газу (млн. м куб./рік)

Річна економія газу (млн. євро/рік)

Строк окупності проекту, роки

ІТП

20%

2,0

2

4,26

0,521

3,4

Тепломодер-нізація

 

40%

 

30,0

 

30

 

8,52

 

1,065

 

24,3

Розрахунки виконані при тарифі на теплову енергію: 1309 грн/1000 м куб.

 

Підготував Сергій Купін

 
Коментарі (0)