ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВідповідальність за «страховий» газ хочуть перекласти на постачальників

Відповідальність за «страховий» газ хочуть перекласти на постачальників

«Нафтогаз» хоче зняти із себе зобов’язання щодо створення страхового запасу газу, а також внести зміни у механізм його формування. Поміж тим, у компанії наголошують на необхідності врахування ризиків замовників послуг транспортування.

НАК «Нафтогаз України» пропонує змінити порядок формування та використання страхового запасу природного газу у зв’язку з тим, що такий механізм відстає від розвитку ринку «блакитного» палива. Зокрема, НАК хоче зняти з себе відповідальність за створення «страхового» газу. Про це повідомили у прес-службі Компанії.

У «Нафтогазі» заявляють, що розроблені нормативні акти дозволяють перекласти відповідальність за створення та використання страхового запасу палива лише на постачальників захищених споживачів. При цьому обсяг запасів «страхового» газу має бути розрахований Міністерством енергетики та вугільної промисловості.

Окрім того, у «Нафтогазі» відмічають, що при врахуванні високих кредитних ризиків учасників ринку газу, діюча модель відносин на ринку створює великі фінансові ризики для ПАТ «Укратрансгаз».

«Для усунення суб’єктивності в оцінці ризиків щодо кожного конкретного суб’єкта повинна бути створена класифікація суб’єктів за рівнями ризику, та на її підставі визначений диференційований розмір фінансового забезпечення», - йдеться в повідомленні.

Зокрема, Компанія пропонує:

1)внести зміни до Постанови КМУ від 30.09.2015 №795 «Про затвердження Порядку створення страхового запасу природного газу», встановивши обов’язок щодо створення страхового запасу виключно для потреб захищених споживачів у значенні Закону України «Про ринок природного газу» та Правил про безпеку постачання природного газу, затверджених Міненерговугілля.

2) внести зміни до Кодексу газотранспортної системи з метою встановлення диференційованого підходу до фінансового забезпечення залежно від рівня ризику кожного замовника послуг транспортування.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, у листопаді 2015 року «Нафтогаз» заявив про готовність приступити до створення страхового резерву газу з 2016 року та виконати вимоги щодо його формування.

 
Коментарі (0)