ГоловнаКоментаріГазопостачання«Нафтогаз» готовий створювати страховий резерв газу

«Нафтогаз» готовий створювати страховий резерв газу

«Нафтогаз» заявив про готовність приступити до створення страхового резерву газу з 2016 року. Обсягів «блакитного» палива, які компанія матиме у ПСГ на кінець грудня, буде достатньо для виконання вимог щодо формування страхового запасу.

НАК «Нафтогаз України» готова до виконання вимог щодо страхового резерву газу у ПСГ з 1 січня 2016 року. Про це повідомив перший заступник голови правління компанії Сергій Перелома, передає прес-служба «Нафтогазу».

«Створення страхових резервів вимагає від постачальників газу додаткових фінансових ресурсів. Але це необхідно передусім для захисту інтересів кінцевих споживачів. Вони отримають гарантію, що трейдер, який продав їм газ, дійсно має в наявності необхідний ресурс. Вимоги щодо страхового резерву діють у переважній більшості країн Європи. Нам, як і іншим трейдерам, може не подобатись необхідність відволікати значні обігові кошти, але на цивілізованому ринку безумовним пріоритетом має бути захист інтересів споживачів», - наголосив пан Перелома.

За його словами, НАК «Нафтогаз України» має достатні обсяги «блакитного» палива у підземних сховищах для виконання вимог Постанови Уряду «Про затвердження порядку створення страхового запасу природного газу» від 30 вересня 2015 року №795 із змінами, затвердженими Постановою Уряду від 13 жовтня 2015 року №836, щодо обов’язкового створення страхового резерву газу у ПСГ для поставок споживачам у 2016 році.

Наразі, запасів газу, які «Нафтогаз» матиме у ПСГ на кінець грудня, буде достатньо для виконання вимог щодо формування страхового резерву на січень. Компанія також готова підтримувати необхідний обсяг резервів на наступні місяці 2016 року для забезпечення гарантованого виконання зобов’язань з реалізації газу для потреб українських споживачів відповідно до укладених з ними договорів.

Читайте також: Зниження ренти на видобуток газу ліквідує соціальні норми

Примітно, згідно з новими правилами, з 1 січня 2016 року заявки на транспортування газу будуть задовольнятися лише за умови створення постачальниками страхових резервів газу в ПСГ.

Нагадаємо, в України з’явився шанс знизити верхній тариф на газ для населення за умови падіння ціни на імпортне «блакитне» паливо нижче 209 дол за 1 тис. куб. м. Наразі з цього питання «Нафтогаз» веде переговори з Міжнародним валютним фондом.

«Коли у нас ціна імпорту знизиться нижче $209, то в уряду з'явиться можливість, якщо на це буде згода МВФ, (...) ці 7,188 тис. грн за 1 тис. куб. м газу (верхній тариф для населення – ред.) можна буде опускати», - сказав голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

 
Коментарі (0)