ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВерховна Рада прийняла законопроект про приватизацію державного майна

Верховна Рада прийняла законопроект про приватизацію державного майна

Верховна Рада України схвалила урядовий проект закону про приватизацію державного майна, розроблений з урахуванням міжнародного досвіду та норм англійського права.
Верховна Рада України схвалила урядовий проект закону про приватизацію державного майна, розроблений з урахуванням міжнародного досвіду та норм англійського права.
 
За відповідне рішення проголосували 266 народних депутатів.
 
Документ увійшов у пакет законодавчих ініціатив, направлених на розвиток економіки та зміну структури промисловості в Україні.
 
Як підкреслив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, унормована і чесна приватизація – це міцний антикорупційний крок, ефективний спосіб залучення інвестицій, а головне – «нові робочі місця і економічна безпека нашої країни».
 
«Найбільший сектор корупції – державні підприємства, які десятиліттями використовувалися для корупційних та хабарницьких схем… Сьогодні у нас є два шляхи: або зупинити корупцію, і ми запускаємо підприємства, люди отримують роботу, а Україна отримує продукт; або залишаємо все так, як є. Так як є – це неефективно, - сказав Володимир Гройсман. – Уряд, Парламент працювали над тим, аби закон став якісним. У ньому є механізми захисту інвестицій. Він дає можливості створити десятки тисяч робочих місць в Україні, створити умови серйозного економічного зростання».
 
Наразі в Україні нараховується майже 3,5 тис. державних підприємств, більшість з яких не мають стратегічного значення для держави і генерують збиток. Більшість з таких підприємств були введені в експлуатацію 50-150 років тому. При цьому держава не має достатніх ресурсів, аби провести належну модернізацію підприємств та зупинити їх руйнацію і зношеність. Неефективне управління доводить компанії до банкрутства і нерідко служить джерелом корупції. Саме тому проведення прозорої приватизації для більшості таких активів є шляхом відродження виробництва, залучення технологій і інвестицій.
 
Проект закону про приватизацію є законодавчою заміною існуючих нормативних актів у цій сфері і несе нові норми і правила процесу продажу нестратегічних державних активів. На початку листопада 2017 року проект закону був ухвалений Парламентом у першому читанні.
 

Документ визначає критерії, строки та механізми проведення великої та малої приватизації, окреслює питання банкрутства компаній та захисту інвесторів, визначає засади функціонування інституту радників, проведення оцінки майна та визначення його стартової ціни. Законопроект формулює процедуру встановлення права власності і контролю за виконанням інвестиційних зобов’язань. Важливою новацією є також визначення процедури спорів, яка допускає можливість звернення до міжнародного комерційного арбітражного суду і ведення справи за принципами англійського права. 

 
Коментарі (0)