ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВерховній Раді зареєстровано законопроект «Про комерційний облік комунальних послуг»

Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про комерційний облік комунальних послуг»

6 липня у Верховній Раді України за №4901 зареєстровано проект Закону України «Про комерційний облік комунальних послуг», який розроблено разом із Держенергоефективності.

У Держенергоефективності говорять, що мета законопроекту – створити в країні правові умови для забезпечення 100% комерційного обліку споживання тепла і води.

«Важливість законопроекту важко переоцінити. Адже ефективне впровадження заходів з енергозбереження неможливе без повного обліку енергоресурсів», — прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та додав, що запровадження 100% приладного обліку дозволить знизити на ¾ обсяг необлікованих витрат води у внутрішньобудинкових системах та скоротити споживання теплової енергії протягом 1-3 років в середньому на 15-20%.
 
Голова Агентства також пояснив, що забезпечення обов’язкового приладного комерційного обліку не дозволить суб’єктам господарювання у сферах природних монополій перекладати понаднормативні втрати в мережах на споживачів.
 
Так, законопроект передбачає обов’язковість комерційного та розподільчого приладного обліку, як колективного, так і індивідуального. Він також встановлює граничні терміни запровадження обліку: для нежитлових будівель — до 1 жовтня 2017 року, а для житлових — до 1 жовтня 2018 року.
 
Крім того, проектом акта визначаються:
 
- механізми запровадження комерційного обліку існуючих, нових, реконструйованих та капітально відремонтованих будівель;
- механізм оплати за встановлення, заміну та обслуговування вузлів обліку;
- дієвий механізм правовідносин у частині експлуатації, повірки та заміни вузлів обліку;
- порядок доступу до вузлів обліку;
- обсяг обов’язкової інформації для формування рахунків та доступ до такої інформації;
- загальні правила комерційного обліку;
- прозорий механізм розподілу обсягів комунальних послуг між споживачами у багатоквартирних будинках;
- відповідальність за порушення законодавства у сфері комерційного обліку комунальних послуг.
 
Загалом запровадження комерційного та розподільчого приладного обліку стимулюватиме енергоефективну поведінку споживачів та, як наслідок, призведе до зменшення обсягу споживання тепла та води.
 
Законопроект розроблено з метою імплементації Директиви 2012/27/ЄС «Про енергетичну ефективність» в частині комерційного обліку теплової енергії та гарячої води.
 
Коментарі (0)