ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГВикиди СО2 подорожчають вдвічі

Викиди СО2 подорожчають вдвічі

З січня 2022 року податок на СО2 в Україні зросте втричі - до 30 грн за тонну викидів

 

З січня 2022 року податок на СО2 в Україні зросте втричі - до 30 грн за тонну викидів. Про це під час обговорення концепції екоподатку повідомили представники Міністерства фінансів, розповів президент «Розвиткової Агенції Досліджень та Аналітики «RADA» Дмитро Васильєв.

«На початку квітня у Верховній Раді відбулося обговорення концепції реформування екологічного податку. На обговоренні майбутньої концепції екоподатку представники Міністерства фінансів озвучили, що з січня 2022 року податок на СО2 зросте до 30 грн за тонну викидів. Сьогодні це 10 гривень», — зазначив експерт.

Він повідомив, що найближчим часом на голосування Верховної Ради мають бути винесені законопроєкти, які суттєво посилюють екологічні нормативи і вимоги. Зокрема, це проєкти законів №4167 про промислове забруднення і №3091 про екологічний контроль.

Обговорюючи в комітеті ВР звідки брати кошти на зменшення шкоди навколишньому середовищу і «за чий рахунок» це буде відбуватися, йшлося зокрема про дві концепції», — зазначив він.

Перша, від Міндовкілля, – кошти податку на СО2 мають надходити до спеціального кліматичного фонду, який буде окремою юридичною особою, а звідти розподілятися (підприємствам для сплати відсотків по кредитах, органам місцевої влади – для співфінансування проєктів). Фонд також стане своєрідним гарантом для міжнародних партнерів і надасть можливість залучати грантові кошти, міжнародну фінансову і технічну допомогу.

Друга, від Міненерго, – кошти від сплати податку на СО2 повинні надходити до фонду декарбонізації, а звідти направлятися на модернізацію підприємств, для того аби їхні викиди відповідали новим екологічним нормативам.

Загалом, за його словами, у Верховній Раді зареєстровано понад 15 законопроєктів, метою яких є реформування екологічного податку.

На сьогодні податок сплачується підприємствами за забруднення довкілля від їх діяльності й розподіляється наступним чином: 45% – до загального фонду держбюджету, 30% – до спецфонду обласного бюджету, 25% – до спецфонду місцевого бюджету.

Екологічний податок — це загальнодержавний обов'язковий платіж, що калькулюються з фактичних обсягів викидів у атмосферне повітря, скидів у водні об'єкти забруднюючих речовин, розміщення відходів, фактичного обсягу радіоактивних відходів, що тимчасово зберігаються їх виробниками, та з фактичного обсягу радіоактивних відходів, накопичених до 1 квітня 2009 року.

 

 

 
Коментарі (0)