ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВикористання пластику вже стало проблемою світового масштабу

Використання пластику вже стало проблемою світового масштабу

Зараз у ВР триває робота над законопроєктом про обмеження обігу пластикових пакетів. Документ має встановити обмеження на використання пластикових пакетів в роздрібній торгівлі, об’єктах громадського харчування та сфері надання послуг
Зараз у Верховній Раді України триває робота над законопроектом про обмеження обігу пластикових пакетів, про це повідомила пресслужба ВРУ.
 
Документ має встановити обмеження на використання пластикових пакетів в роздрібній торгівлі, об’єктах громадського харчування та сфері надання послуг. Під заборону також підпадає і поширення оксорозкладних пластикових пакетів. Адже їх домішки допомагають розпадатися пакету на мікропластик, що легко потрапляє в довкілля та становить загрозу здоров’ю людини.
 
Використання пластику вже стало проблемою світового масштабу. На сьогодні багато країн відмовилися від одноразового пластику.
 
Ще у 2015 році Євросоюз прийняв Директиву «Про скорочення споживання легких пластикових пакетів». Згідно із документом до 2025 року має бути значно знижено рівень використання таких пакетів – до 40 штук на одну людину за рік.
 
Крім того, відповідно до прийнятої у 2019 році директиви ЄС щодо зменшення впливу деяких пластикових виробів на навколишнє середовище, з 2021 року у державах-членах Євросоюзу встановлюється заборона на продаж деяких одноразових пластикових виробів – таких як пластикові тарілки, столові прибори, трубочки для пиття тощо.
 
У деяких країнах вводиться податок на обіг поліетиленових пакетів – щоб значно знизити їх використання та стимулювати до переходу на альтернативні варіанти.
 
Пластикові пакети та загалом пластикові вироби у складі побутових відходів становлять справжнє екологічне лихо для планети. Щороку від пакетів помирає близько 1 млн птахів та 100 тис. тварин.
 

Небезпечним є пластик не лише для навколишнього середовища, але і для людини. Викинутий пластик розпадається на мікроскопічні шматочки, які потрапляють у ґрунт та водні шляхи, а також в організми тварин та продукти харчування. 

 
Коментарі (0)