ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаВиробники електроенергії з енергії сонця уникають сплати податку на прибуток - ДПС

Виробники електроенергії з енергії сонця уникають сплати податку на прибуток - ДПС

Виробники електроенергії з енергії сонця уникають сплати податку на прибуток, завдяки, зокрема, застосуванню прискореної амортизації обладнання і курсовим збиткам
Виробники електроенергії з енергії сонця уникають сплати податку на прибуток, завдяки, зокрема, застосуванню прискореної амортизації обладнання і курсовим збиткам.
 
Про це глава Державної податкової служби Олексій Любченко розповів в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".
 
Він наголосив, що застосовувати прискорену амортизацію неправомірно, з огляду на те, що гарантійний термін сонячних панелей складає 30 років. На його думку, "зелена" енергетика є джерелом внутрішніх резервів для поповнення держбюджету.
 
"Вони хочуть з бюджету 20 млрд грн, але ми у них самих знайдемо ці 20 млрд грн податку на прибуток", - заявив глава ДПС.
 
Він уточнив, що карантинні обмеження зашкодили проведенню перевірок "зеленої" генерації з боку фіскальних органів.
 
"Якби не було карантину, ми б уже туди прийшли. Це було у нас в плані на початок року - у квітні, ще до мого призначення", - сказав Любченко.
 
За даними ДПС за 2019 рік, всього на податковому обліку перебуває 567 виробників "сонячної" електроенергії, сумарний обсяг доходів яких склав 55 млрд грн, а податкова віддача - 2,8% при рентабельності виробництва понад 50% і вироблення електроенергії 2931 млн кВт-год на рік.ї
 
За результатами аналізу фінансової звітності 260 суб'єктів господарювання, що виробляють понад 1 млн кВт-год на рік, 179 з них, або майже 70% є збитковими.
 

Основні причини збитковості - значні інші операційні та фінансові витрати, а саме негативні курсові різниці за кредитами і відсотками в іноземній валюті, а також значна питома вага амортизації виробничого обладнання (перегляд терміну корисного використання обладнання) у виробничій собівартості електроенергії, пояснюється в довідці ДПС. 

 
Коментарі (0)