ГоловнаВибір редакціїУтилізація ТПВВирішити проблему ТПВ можна лише за допомогою переробки

Вирішити проблему ТПВ можна лише за допомогою переробки

Зараз велика частина полігонів ТПВ не відповідає екологічним вимогам, а близько 25% з них перевантажені

Питання поводження з твердими побутовими відходами залишаються одними з найгостріших для України. Депутат Київської міськради VIII скликання Костянтин Яловий на своїй сторінці в Facebook призвів показові цифри "сміттєвої" проблеми і висловив свою думку щодо вирішення проблеми ТПВ в Україні. За його словами, в 2020 році Україна створила більше 462 мільйонів тонн відходів. Більшість з них - відходи добувної промисловості (79,5%) і металургії (6%). Але основну проблему становлять тверді побутові відходи (ТПВ), які щорічно в країні утворюється від 10 до 13 млн тонн. Приблизно 1-2% від цього обсягу спалюють, 4,5% потрапляє на переробку, а більше 90% побутового сміття вивозять на сміттєзвалища.

"З них законні близько 5,5 тис. Сміттєзвалищ. Це офіційні полігони для накопичення твердих побутових відходів, які повинні охоронятися і передбачають контроль стану навколишнього середовища. Ще від 33 до 40 тис. Звалищ - незаконні і неконтрольовані", - повідомив депутат. Він також зазначив, що склад ТПВ є багатокомпонентним. Це побутове сміття домогосподарств, соціальної сфери, установ та підприємств, вуличне сміття, не завжди знешкоджені медичні відходи, будівельне сміття. Крім того, що ця купа займає велику площу (тільки офіційні звалища ТПВ - 8,5 тис. Гектарів), звалища надають непоправної шкоди навколишньому середовищу через забруднення отруйними речовинами повітря, грунту і підземних вод, а отже - здоров'ю людей. Велика частина полігонів ТПВ не відповідає екологічним вимогам, а близько 25% перевантажені - їх вже давно пора закрити і рекультивувати.

"Проблему можна вирішити, якщо почати переробку сміття. Але поки в Україні не існує жодного сміттєпереробного комплексу, це питання буде залишатися риторичним. Для порівняння тільки в Парижі працює три величезних сміттєпереробних заводи. В даний час в Україні все ніяк не можуть добудувати один сміттєпереробний завод в Харкові. Ще два - тільки збираються будувати у Львові і Житомирі. Поки це питання не буде вирішене, небезпечні відходи будуть продовжувати накопичуватися і забруднювати українську навколишнє середовище ", - зазначив Яловий.

 

 

 
Коментарі (0)