ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГВисокі тарифи призвели до збільшення споживчих витрат домогосподарств

Високі тарифи призвели до збільшення споживчих витрат домогосподарств

Чергове підвищення комунальних тарифів призвело до збільшення частки витрат на житло, воду, електроенергію

Чергове підвищення комунальних тарифів призвело до збільшення частки витрат на житло, воду, електроенергію.

Головним двигуном економічної динаміки з боку сукупного попиту в 2018 р залишилися споживчі витрати. Кінцеве споживання домогосподарств збільшилась на 8,9%, що менше, ніж рік тому (9,5%). Темп приросту споживчих витрат, що здійснюються через бюджетний сектор, також знизився до 0,3% після 5,2% в 2017-м, отже, зростання споживання був забезпечений переважно динамічним приростом заробітної плати. Тим часом, незважаючи на уповільнення інфляції, темп зростання заробітної плати в реальному вимірі склав 12,5%, що більш ніж в півтора рази менше, ніж в 2017-м (19,1%).

Про це в своїй статті для ZN.UA пише Ярослав Жалило, доктор економічних наук, Національний інститут стратегічних досліджень. До того ж, за його словами, чергове підвищення комунальних тарифів призвело до збільшення частки витрат на житло, воду, електроенергію, яка в 2018 р для звичайного домогосподарства становила 11,6% проти 10,8% в 2017 р

"А значить, посилилася секторальна спрямованість стимулюючого ефекту для економіки з боку зростання споживчих витрат, що і відобразилося в випереджаючому зростанні" комунальних "секторів промисловості, - зазначає експерт. - В той же час потенціал сукупного попиту як чинника зростання виробництва харчової продукції виявився вичерпаним, чого не можна сказати про споживання продовольчого імпорту: в 2018 р імпорт готової харчової продукції збільшився на 20,8%, в тому числі продуктів з м'яса і риби - на 18,5, готових продуктів з зерна - н 30,4, цукру і кондитерських виробів - на 41,0% ".

Ви напевно вже чули, про те, що у Вінниці відкрився "Вервольф" у зд форматі. Це сталося завдяки місцевому підприємцю та некомерційній спілці. Його ім'я Денис Глинчевский. Адже про історію ставки Верфольф" повинен знати кожен українець. Яке його призначення, що там відбувалось насправді? Давайте спробуємо дізнатися.

 
Коментарі (0)