ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВВивезення сміття може подорожчати у десятки разів

Вивезення сміття може подорожчати у десятки разів

Депутати пропонують нову систему поводження з відходами в країні внаслідок чого ставка за розміщення побутових відходів може зрости у 20 разів.

16 червня у Верховній Раді було зареєстровано 4 законопроекти стосовно поводження з побутовими выдходами, розроблені групою народних депутатів. 

Зокрема це чотири законопроекти: 

№4838 нова редакція закону "Про відходи", який був прийнятий у 1998 р. і вже погано відповідає сучасним вимогам;

№4836 про внесення змін до Податкового кодексу (щодо оподаткування розміщення побутових відходів);

№4835 про внесення змін до деяких законів щодо стимулювання використання побутових відходів як альтернативного джерела енергії;

№4837 про внесення змін до Бюджетного кодексу (щодо використання деяких видів екологічного податку).

Ініціатори законопроектів вважають, що діючий на сьогоднішній день тариф щодо захоронення побутових відходів в Україні (50-70 грн за тонну) не покриває витрат на повноцінне захоронення відходів, тому підприємства уникають утилізації побутових відходів.

Як повідомляє Сегодня,  подібні нововведення повинні не допустити накопичення твердих побутових відходів, їхню переробку для повторного використання, матеріальну та енергетичну утилізацію.

В Україні буде створено Національний перелік відходів, метою якого є встановлення єдиної номенклатури і кодування відходів. Він застосовується в системі державного статистичного обліку, інших системах обліку та паспортизації відходів.

Окрім цього буде введено принцип розширеної відповідальності виробника.

Вартість утилізації та поховання відходів включатиме всі витрати, пов'язані з будівництвом і експлуатацією полігону побутових відходів, фінансову гарантію на випадок неплатоспроможності підприємства, що експлуатує полігон, і витрати на закриття та подальше обслуговування такого полігону протягом 30 років після його закриття.

Одним із видів переробки сміття є використання побутових відходів для виробництва енергії. Для його стимулювання вводиться так званий "зелений" тариф, підвищувальний коефіцієнт якого для об'єктів, введених в експлуатацію до 31.12.2024 року, становить 2,5, а запущених до 2030 року – 2,59.

Оскільки ставка за розміщення побутових відходів зросте мінімум в 20 разів для населення це неминуче вплине на зростання тарифів  на вивезення відходів.

 

 
Коментарі (0)