ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВ.Кістіон просить нардепів підтримати законопроект щодо платного використання ГС

В.Кістіон просить нардепів підтримати законопроект щодо платного використання ГС

Віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон закликав народних депутатів прийняти у першому читанні законопроект (реєстр. № 5558), який врегульовує питання використання газорозподільних систем.
Віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон закликав народних депутатів прийняти у першому читанні законопроект (реєстр. № 5558), який врегульовує питання використання газорозподільних систем.
 
Таку заяву зробив Володимир Кістіон на засіданні Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, де розглядався відповідний законопроект.
 
У ході засідання Віце-прем’єр-міністр пояснив, що колізія, яка виникла у сфері газопостачання після набрання чинності Законом України «Про ринок природнього газу», може бути вирішена, в першу чергу, шляхом законодавчого врегулювання.
 
«Закон про ринок природнього газу заборонив господарське відання, але не визначив, в якій формі потрібно використовувати газорозподільні системи. Для того, щоб дати відповідь, у якій формі це можна використовувати, потрібно внести точкові зміни у низку законів – «Про ринок природнього газу», «Про трубопровідний транспорт» і «Про оренду державного та комунального майна». Тільки в такому випадку ми можемо вирішити те завдання, яке прописано в законі «Про ринок природнього газу». … Зміни, запропоновані у законопроекті № 5558, фактично врегульовують цю проблематику і дають можливість у подальшому вирішити питання платного використання ГРС», - зазначив Володимир Кістіон.
 
Він також наголосив на тому, що більша частина газорозподільних мереж на сьогодні належить державі.
 
«Є різні форми власності газорозподільних мереж. За результатами тої інвентаризації, яка була проведена, понад 80% газорозподільних мереж мають державну форму власності, хоча є і комунальна, і спільна форма власності, і приватна», - зауважив Віце-прем’єр-міністр і закликав народних депутатів схвалити у першому читанні зазначений законопроект.
 
Довідково
Станом на сьогодні газорозподільні системи використовуються облгазами безоплатно на підставі договорів господарського відання.
 
Зазначені договори укладено в 2013 році Міністерством енергетики та вугільної промисловості і облгазами на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 20.08.2012 № 770 «Деякі питання використання державного майна для забезпечення розподілу природного газу» (нині відповідні положення цієї постанови втратили чинність).
 
На час укладення договорів, про які йдеться, прямої законодавчої заборони такої (безоплатної) передачі не існувало.
 
У квітні 2015 року, з прийняттям Закону України «Про ринок природного газу», встановлено заборону використовувати газорозподільні мережі, власником яких є держава, на праві господарського відання.
 
При цьому Закон «Про оренду державного та комунального майна» (стаття 4), забороняють платне використання (оренду) газорозподільних систем.

Розроблений Кабінетом Міністрів у співпраці з народними депутатами проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення використання газорозподільних систем) (реєстр № 5558) дозволяє вирішити вказані проблеми і забезпечити платне використання ГРС. 

 
Коментарі (0)