ГоловнаКоментаріГазопостачанняВлада народу «загрожує» газовим домовленностям з Росією

Влада народу «загрожує» газовим домовленностям з Росією

Тепла погода до початку зими поставила під питання виконання Україною своїх зобов'язань щодо збільшення закупівель газу в Росії. При цьому в уряді впевнені, що Україна накопичує борги через області, якими керують Народні ради.

Голова Міністерства енергетики Едуард Ставицький 4 лютого заявив, що в I кварталі країна спожила лише 6,3 млрд кубометрів газу, що як мінімум на чверть менше обсягу закупівлі, очікуваного «Газпромом». Тепер Київ, швидше за все, не зможе закупити за підсумками року у Росії і того мінімуму газу, про яку раніше заявляв, повідомляє газета «Комерсант».

Вчора в.о. Віце-прем'єра Юрій Бойко звинуватив у зростанні заборгованості за російські енергоносії обласні адміністрації західних областей України, які управляються Народними радами. «Переважно борг зростає за рахунок тих областей, у яких отримали владу так звані Народні поради. У нас дійсно в останні два місяці перестали надходити розрахунки за газ від цих регіонів. Тому тільки за січень заборгованість за газ зросла на 4 млрд гривень, що ставить у складне становище НАК «Нафтогаз України» в частині розрахунків з російськими партнерами», - заявив чиновник. Він також уточнив, що зараз уряд працює над проблемою розрахунків за газ. «Важливо зрозуміти тим, хто сьогодні керує обласними адміністраціями в Західній Україні, що прийде час, коли треба буде розраховуватися», - заявив він.

Нагадаємо, 22 січня в Києві було створено народну раду України з участю опозиційних народних депутатів. Пізніше про створення Народних рад оголосили опозиційні депутати в регіонах.

Втім, за словами в. о. Міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького, остаточні показники обсягів імпорту природного газу будуть сформовані наприкінці лютого поточного року. Ставицький зазначив, що в цьому році Україна збільшить видобуток власного газу на 8-9%, до 22 млрд кубометрів.

Джерело в Міненерго повідомляє, що на I квартал зазвичай припадає не менше 25-30% всього річного споживання газу. Раніше Едуард Ставицький заявляв, що країна в цьому році імпортує з Росії не менше 33-35 млрд кубометрів газу. За його словами, точний обсяг буде залежати від того, наскільки холодною в поточному році буде зима. Ця заява прозвучала у відповідь на нагадування російської сторони про те, що Україна у 2014 році має закупити 35-40 млрд кубометрів газу, як передбачає контракт з «Газпромом».

Отже, обсяг закупівель газу в I кварталі складе як мінімум на чверть менше запланованого. «Зниження споживання пов'язано з тим, що листопад, грудень і перша половина січня були досить теплі, і у нас залишилося багато газу в підземних газосховищах»,- сказало джерело в Міненерго.

Читайте також: Україна не веде переговорів про реструктуризацію заборгованості

За словами експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, якщо Україна не закупить необхідні обсяги газу, «Газпром» може поставити питання про скасування знижки на газ вже в наступному кварталі. Нагадаємо, на початку січня НАК і «Газпром» затвердили коефіцієнт до формули ціни на газ на I квартал 2014 року, який призведе до її зниження з 390 до 268,5 дол. за тис. кубометрів. Разом з тим, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Москва стурбована зростанням заборгованості України за російський газ. 

 
Коментарі (0)