ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГВлада не може знизити тарифи на газ через брак даних

Влада не може знизити тарифи на газ через брак даних

На тижні, що минає українців обнадіювали можливістю перегляду тарифів на газ. Тож, яким чином влада мала намір знижувати ціни на паливо та чому перегляд тарифів на газ наразі неможливий – читайте у щотижневому огляді новин від «У.К.»
Черговий тиждень вересня приніс Україні і чергові гучні заяви уряду. Зокрема, у Кабінеті Міністрів заявили, що готові нести відповідальність за тарифи на природний газ. Про це оголосив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
 
За словами чиновника, він буде звітувати перед громадськістю щодо вартості «блакитного» палива.
 
«Як Прем’єр-міністр я міг би сховатися за Національну комісію регулювання енергетики і комунальних послуг, сказати, що це не уряд, не прем’єр підписував постанову – вони незалежний орган, призначається президентом, задавайте їм запитання… Влада, і в тому числі я як Прем’єр-міністр країни, приймав політичну відповідальність і політичне рішення щодо реформи в газовому секторі країни. І я буду нести цю відповідальність, і готовий перед вами всіма звітувати за це», - заявив він.
 
В той же час на розгляд Верховної Ради було подано і відповідний законопроект №3104 «Про встановлення справедливої та економічно обґрунтованої ціни постачання природного газу для потреб населення».
 
У пояснювальній записці до документу зазначається, що метою законопроекту є зменшення розміру необґрунтованих тарифів на газ для населення шляхом спрямування газу власного видобутку виключно для потреб населення та встановлення справедливої ціни на газ для потреб населення.
 
Для досягнення цілі, проектом Закону пропонується спрямувати газ власного видобутку з ПСГ на потреби населення та встановити вартість на «блакитне» палив на рівні ціни продажу газу суб’єктами ринку природного газу для ПАТ «НАК «Нафтогаз України», тарифу на транспортування магістральними трубопроводами, тарифу на транспортування розподільними трубопроводами, тарифу на постачання.
 
Однак, парламентарі не впевнені у необхідності зниження цін на газ. Так,  робоча група ВР з перевірки законності та обгрунтованості цін на енергоносії та компослуги не змогла чітко встановити, чи потрібно переглядати нинішні тарифи у зв'язку з різницею даних, поданих Кабміном, «Нафтогазом» та НКРЕКП. Про це заявила голова робочої групи, заступник голови Комітету ВР з питань будівництва, містобудування і ЖКГ, експерт «України Комунальної» Альона Бабак.
 
 
«Інформація уряду щодо необхідності використання обсягів імпортного газу для потреб населення не знайшла підтвердження у зв'язку зі змінами даних по закачуванню та відбору газу власного державного видобутку в актах «Укртрансгаз» та «Нафтогаз України» і причин прийняття таких рішень. Є невідповідність даних по залишках у підземних сховищах «Нафтогазу» та «Укртрансгазу», - зазначила вона.
 
Пані Бабак наголосила, що згідно з чинним законодавством передбачено, що газ для населення постачається з ресурсу товарного газу власного державного видобутку, а імпортний газ може використовуватися лише у випадку нестачі власного.
 
При цьому народний депутат відзначила, що робочою групою виявлено фактично відсутність даних надходження та розподілу обсягів природного газу в Україні в 2013-2014 року.
 
За її словами, дані щодо обсяг газу, необхідного для задоволення потреб населення, з трьох джерел - від «Нафтогазу України», Кабінету Міністрів та НКРЕКП різняться між собою.
 
Однак, 16 вересня у Відні голови НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» обговорили основні питання поставок природного газу в Україну в зимовий період. 
 
Після зустрічі, очільник «Газпрому» Олексій Міллер заявив про можливість відновлення поставок російського газу в Україні вже з наступного місяця.
 
«Ми очікуємо, що угода за участю Європейської Комісії буде підписана на наступному тижні, і поставки російського газу по передоплаті поновляться з 1 жовтня», - наголосив глава «Газпрому».
 
Він також заявив про відмову від принципу «бери або плати».
 
«У найближчі кілька днів НАК «Нафтогаз України» звернеться до «Газпрому» про подання знижки в частині мита, і, як це і було в попередні періоди, «Газпром» направить пропозиції в уряд РФ. Рівень цін буде порівнянний і конкурентноздатним з сусідніми до України країнами Європейського Союзу», – заявив Міллер.
 
Коментарі (0)