ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВласник житла може самостійно регулювати відносини із постачальником послуг

Власник житла може самостійно регулювати відносини із постачальником послуг

Від сьогоднішнього дня власник квартири право вибору, яким чином регулювати взаємовідносини із постачальником: безпосередньо, колективно або через ОСББ.

Від сьогоднішнього дня власник квартири право вибору, яким чином регулювати взаємовідносини із постачальником: безпосередньо, колективно або через ОСББ.

Ухвалений сьогодні закон про житлово-комунальні послуги (ЖКП) надає можливість власнику квартири самостійно регулювати відносини із постачальником послуг.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказала керівник проекту "Енергоефективність у житловому секторі" Софія Лінн, повідомляє кореспондент агентства.

"Закон про житлово-комунальні послуги - це закон, який регулює основні договірні відносини між усіма учасниками ринку. Контрактні взаємовідносини і є ринковими", - сказала Лінн.

За її словами, тепер у власника буде право вибору, яким чином регулювати взаємовідносини із постачальником: безпосередньо, колективно або через ОСББ.

"Наступне нововведення - це те, що у нас тепер є послуга з управління житловим будинком. Ця послуга буде з вільним договірним ціноутворенням", - зазначила Лінн.

Як повідомлялося раніше, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект "Про житлово-комунальні послуги", що є частиною реформи галузі. Відповідний законопроект у цілому підтримали 262 депутати за мінімально необхідних 226.

Як повідомлялось, законопроект «Про житлово-комунальні послуги» був зареєстрований у грудні 2014 року Кабінетом міністрів, але в листопаді 2015 року його було повернуто комітету на доопрацювання для підготовки до повторного першого читання. У лютому 2016 року вже доопрацьований законопроект №1581-д був ухвалений у першому читанні, а в травні 2017 року парламент направив його на повторне друге читання.

Потреба у його ухваленні виникла після того, як 1 липня 2015 року набрав чинності закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Він зафіксував, що у багатоквартирному будинку може бути лише три форми управління: безпосередньо співвласники, об'єднання співвласників та управитель. Водночас питання відносин між управителем та співвласниками багатоквартирних будинків досі не врегульоване.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
11 Листопада 2017 p. 00:19
Субсидії у цьому опалювальному сезоні будуть платити споживачі надавачам компослуг, а не навпаки, як це було раніше. Субсидіанти вже почали отримувати платіжки, у яких субсидія зазначена із знаком "мінус", тобто до нарахованої суми субсидію додали, а не відняли. Таким чином влада спонукає споживачів просити припинити субсидії.