ГоловнаКоментаріГазопостачанняВласники газових колонок поплатяться газом через відсутність лічильників

Власники газових колонок поплатяться газом через відсутність лічильників

Столичним власникам газових колонок, які не мають лічильника газу будуть «відрізати» газ. До цього «Київгаз» зобов’язує законодавство. Однак, представники влади заявляють, що компанія не виконала програму із забезпечення населення приладами обліку.

У Києві власникам водонагрівальних установок, які при цьому на мають газових лічильників будуть відключати газопостачання. Проводити такі дії зобов’язано ПАТ «Київгаз». Про це заявив сьогодні під час прес-конференції начальник управління тарифною, інвестиційною політикою та платіжно-розрахунковими взаєминами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг  Андрій Кожевніков.

За його словами, такі дії «Київгазу» передбачені законодавством. Однак, підприємство все ж не виконало і свої зобов’язання щодо встановлення лічильників газу споживачам.

«НКРЕКП забезпечила «Київгазу» 100% фінансування для встановлення лічильників споживачам, що використовують газ для підігріву води і приготування їжі. Лічильники закуплені – вони є на складі компанії, як і все інше необхідне обладнання. Проблема в тому, що частина споживачів відмовляється від встановлення приладів обліку, не допускає представників «Київгазу». Разом з тим є закон, який містить норму, що зобов'язує «Київгаз» відключати абонентів при споживанні без лічильника», - сказав він.

Однак, посадовець наголошує представник регулятора, підприємство все ж не виконало і свої зобов’язання щодо встановлення лічильників газу споживачам.

«Поки нуль, до 100% виконання попередніх зобов'язань», - підкреслив експерт.

В свою чергу у «Київгазі» пояснюють незадовільні темпи виконання програми розбалансуванням на 23,5 млн куб. м. Хто покриє втрати, які становлять майже 200 млн грн – поки що невідомо. Про це заявив заступник голови правління із загальних питань ПАТ «Київгаз» Юрій Лєбєдєв.

Він пояснив, що наразі близько 12 тис. квартир у Києві досі не мають газових лічильників через те, що просто відмовляються від встановлення приладів обліку.

Читайте також: Платимо за газ, або як виживають села

«...Такі дії пояснюються, в першу чергу, заниженими нормами споживання – 9 кубів. м. у рік на одного жителя при фактичному споживанні за лічильником 22-24 куб. м», - підкреслив пан Лебедєв.

Що стосується обладнання лічильниками осель, які мають тільки газову плиту для приготування їжі, то прийнято рішення встановлювати загальнобудинкові прилади обліку. Крайній термін для встановлення таких лічильників 100% споживачам – 1 січня 2018 року.

«У 2015 році НКРЕКП передбачила в тарифі «Київгазу» близько 70 млн грн на установку 1892 загальнобудинкових лічильників газу. Фактично поки отримано близько 32 млн грн. На даний момент, на жаль, вдалося встановити тільки 96 лічильників – це непростий процес, немає достатньої кількості бригад для їх швидкого монтажу. Крім того, коли в жовтні нам погодили 1892 лічильника, то виявилося, що виробники цього обладнання не готові до таких замовлень – в Україні було 300-400 одиниць обладнання», - резюмував пан Лєбєдєв.

При цьому, столична влада визнає, що місто «пасе задніх» у питання оснащення будинків газовими лічильниками.

Нагадаємо, українці відмовляються від встановлення лічильників газу. Таке рішення громадян зумовлено зниженням урядом норм споживання природного газу для споживачів без лічильників.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
15 Січня 2016 p. 21:53
Если компания, в частности "Киевгаз " , приписывает клиенту долг (это обычно указывается в платёжке), а клиент докажет, что долга нет, то компания должна возместить клиенту моральный вред, а также оплатить время и другие расходы, потраченные клиентом для доказательства отсутствия долга.