ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоВласники застарілого житла отримають можливості для реконструкції

Власники застарілого житла отримають можливості для реконструкції

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України завершує роботу над новим законопроектом

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України завершує роботу над новим законопроектом, який має дозволити на практиці розпочати комплексну реконструкцію кварталів застарілого житлового фонду, у тому числі, об’єктів інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, нове будівництво та створення безбар’єрного середовища на цих територіях. Він, у першу чергу, буде орієнтований на інтереси людей — власників такого житла.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе за підсумками круглого столу щодо реконструкції застарілого житлового фонду, який відбувся у Мінрегіоні.

“Профільний інститут “ДІПРОМІСТО”, який розробляє цей законопроект, готовий завершити роботу над ним. Наразі ми збираємо фінальні пропозиції та доповнення до проекту, які будуть опрацьовані та внесені в нову редакцію. Ми вже опрацювали зауваження та проблемні питання, які містяться в діючому законі і через що, у тому числі, реконструкція так і не розпочалася на практиці. Наприклад, питання згоди мешканців на відселення при реконструкції, компенсація. Найголовніше, що новий законопроект буде орієнтований на інтереси людей, які зараз проживають у такому житлі”, — сказав він.

Так, згідно з проектом закону, що розробляється, запропонована згода на проведення реконструкції застарілого житла повинна складати не менше 75% мешканців будинку. “Цю норму ми ще будемо обговорювати, адже це питання одне із ключових. Зараз у діючому законі прописана обов’язкова згода 100% жителів будинків на проведення майбутньої реконструкції. Проте у реальних умовах сьогодні це практично неможливо”, — пояснив Парцхаладзе.

Які будинки підлягатимуть знесенню або заміні та реконструкція яких неможлива без відселення, визначатиметься на підставі проектної документації на реконструкцію, що пройшла відповідну процедуру обговорення та затвердження.

Передбачається, що мешканці таких будинків мають відселятися, як основний варіант, у стартові будинки у межах кварталу (мікрорайону), що реконструюється. Крім цього, розглядається можливість тимчасового переселення у маневровий фонд та в інші рівноцінні житлові приміщення в багатоквартирних будинках, у тому числі, вторинного ринку (за згодою).

Під час обговорення були пропозиції, щоб відселення відбувалося в межах кварталу чи мікрорайону, або в суміжні чи інші квартали в межах населеного пункту за обов’язковою згодою мешканців.

Крім цього, на круглому столі обговорювалася низка інших важливих питань, які мають бути врегульовані новим законопроектом.

За словами Парцхаладзе, новий законопроект має на меті захист інтересів громадян, а також інвесторів, убезпечення їх від можливих зловживань, гарантування безпеки та комфорту при реалізації програми, покращення життя людей.

 

 
Коментарі (0)