ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняВодоканалам дали час на погашення боргів

Водоканалам дали час на погашення боргів

Водоканали можуть продовжити договори з постачальником електроенергії Укрінтеренерго безстроково. Проблема боргів залишилася, уряд фактично тільки дав час боржникам на пошук грошей.

Проблема боргів залишилася, уряд фактично тільки дав час боржникам на пошук грошей

Водоканали України можуть продовжити договори з постачальником електроенергії Укрінтеренерго безстроково. Як повідомлялося, під загрозою зневоднення через борги водоканалів виявилися 5 мільйонів українців.

Водоканали Луганщини - одні з найбільших боржників енергетиків. Зараз повинні за електроенергію більше шестисот мільйонів гривень. Борг продовжує зростати. Енергетикам немає за що утримувати мережі.

"Щоб зрозуміти, наскільки критично? Ну, ось, ремонтна програма компанії річна, становить близько 62 мільйона гривень. Тобто, водоканали області, скажімо так, на 10 років вперед вибрали нашу Ремонтну програму", - говорить виконавчий директор Луганського енергетичного об'єднання Андрій Колосов .

Лисичанський водоканал повинен за світло більше двохсот мільйонів гривень. Третина суми - борги населення. Водоканал час від часу відключають від електромережі на кілька днів або годин. Вчора світло зникло знову. Енергетики дали комунальникам місяць, щоб вирішити питання реструктуризації боргу, і світло знову включили.

Якщо грошей не буде, енергетики надовго знеструмлять водоканал. Коментувати ситуацію на камеру комунальники відмовилися. Але запевнили - борги визнають. І як їх повертати - не знають. Такі ж проблеми у інших водоканалів на Луганщині.

Попаснянський водоканал забезпечує питною водою не тільки жителів самої Попасній, а й фактично всю прифронтову зону Луганщини. А також величезна кількість споживачів, які живуть на окупованих територіях.

Борг 200 млн грн з непідконтрольною українському уряду території. У серпні 2016 року за посередництва Червоного Хреста водоканал почав отримувати хоч якісь виплати з окупованих територій. Зараз борг менше 170 мільйонів.

"Дана проблема може вирішитися тільки на засіданні Третьої сторонньої контактної групи в результаті домовленостей. І за участю тих країн, які є спікерами на тих нарадах. Я думаю, що ця проблема все-таки буде вирішена. - А на місцевому рівні? - На місцевому рівні ніяк, однозначно, місцеві бюджети таких грошей не мають. Знеструмлення водоканалів призведе до гуманітарній та екологічній катастроф, переконані комунальники і місцева влада. і сподіваються, що до цього все-таки не дійде ", - говорить в.о. головного інженера комунального підприємства "Попаснянський водоканал" Сергій Алексєєв.

Масово відключати водоканали 1 квітня не будуть. Так вирішив Кабінет Міністрів.

"Прийнято рішення, воно дає можливість далі укладати договори Укрінтеренерго з тими водоканалами, які на сьогоднішній день не мають іншого постачальника до того моменту, поки водоканали або не знайдуть іншого постачальника або не прийдуть в захищені споживачі", - говорить віце-прем'єр міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Але проблема боргів залишилася. Уряд фактично тільки дало час боржникам на пошук грошей. Але допомога з бюджету Кабмін поки не запропонував.

Нагадаємо, раніше без води залишилася частина Луганської області. Лисичанський водоканал енергетики відключили від електропостачання. У підприємства борг 145 млн гривень. А з першого квітня енергетики повинні відключити ще майже 40 водоканалів по всій країні. Один з найбільших боржників - Аульський водоканал на Дніпропетровщині.

 

 
Коментарі (0)