ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГВодоканали вимагають підвищення тарифів або переходу на погодинну подачу води

Водоканали вимагають підвищення тарифів або переходу на погодинну подачу води

Українські водоканали пригрозили, що в деяких містах почнуть з 20 серпня подавати населенню воду по годинах

Українські водоканали пригрозили, що в деяких містах почнуть з 20 серпня подавати населенню воду по годинах. Заявляють, що опинилися на межі банкрутства. За їх словами, після введення з 1 липня нової моделі ринку електроенергії остання подорожчала для підприємств на 25%. Більш того, підкреслюють, що якщо до жовтня ситуація не вирішиться, відключать і опалення.

Вартість електроенергії для операторів збільшилась, але Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг ціни на водопостачання не підняла, у результаті чого водоканали зазнали збитків в 200 млн грн., про це повідомляє Асоціація водоканалів України.

Водоканали не перебувають у державній власності, а належать містам. Щоб не допустити припинення їх роботи, міська влада дотують їх з місцевих бюджетів, але робити це постійно, як кажуть в Асоціації, просто неможливо.

Нові правила вимагають від підприємств передоплату за електроенергію. Ще в липні українські водоканали змогли назбирати необхідні кошти для авансових платежів, але грошей для передоплати в серпні у них вже немає. А брати ту ж передоплату з населення закон їм забороняє.

Таким чином, водоканали пропонують два виходи з ситуації. По-перше, збільшити тарифи на водопостачання і водовідведення на 20%. По-друге, дозволити їм купувати електроенергію дешевше. В іншому ж випадку, попереджають вони, населення може очікувати комунальний колапс. 

 
Коментарі (0)