ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГВовк: Через НКРЕКП енергетики недоотримали 1,1 мільярда гривень

Вовк: Через НКРЕКП енергетики недоотримали 1,1 мільярда гривень

У 2016 році Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, провела 215 перевірок, у результаті яких вилучила зі структури тарифів 1,1 мільярда гривень.

Про це під час доповіді у парламенті заявив голова НКРЕКП Дмитро Вовк, повідомляє «Економічна правда».

«Згідно закону, комісія проводить перевірки для того щоб організувати свою роботу з затверджених критеріїв та ступенів ризику яких ліцензіатів і коли перевіряти. Лише за 2016 рік – проведено 215 перевірок, в результаті яких вилучено з структури тарифів 1,1 млрд грн. Тобто зменшено тарифи на 1,1 млрд грн», - підкреслив Дмитро Вовк.

Також, за його словами, у випадку, якщо встановлені НКРЕКП порушення ліцензіатів не будуть виправлені, комісія може вилучити зі структури тарифів ще 6 млрд грн.

«Хочу підкреслити, що комісія займає принципову позицію щодо порушення, всі їх висвітлює і можна підкреслити, що найбільшу кількість порушень ми виявляємо в електроенергетичному секторі на державних підприємствах. По деяких з них ми робили більше 50 звернень до правоохоронних органів», - додав голова НКРЕКП.

Нагадаємо, в понеділок, 10 квітня, Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг скасувала своє рішення про введення абонплати за газ.

Комісія  обіцяла доопрацювати своє рішення та провести додаткові консультації з Кабінетом міністрів щодо збільшення субсидій на послуги з транспортування та розподілу газу.

Раніше Нацкомісія з державного регулювання у сферах енергетики і компослуг затвердила розмір абонентської плати за підключення до системи газопостачання.

Плату з 1 квітня повинні були платити споживачі щомісяця, незалежно від фактичного обсягу споживання. Абонплата буде нараховуватися на підставі приєднаної потужності кожного споживача (відповідно до типу газового лічильника).

Відповідно до рішення комісії, з 1 квітня споживачам буде нараховуватися плата за газ, як товар (4942 грн за тисячу кубометрів плюс гранична торгівельна націнка газопостачальної компанії, яка становить 3,2%), а також окремо абонплата за користування приєднаними потужностями.

Згодом Володимир Гройсман заявив, що Кабмін вимагатиме переглянути це рішення НКРЕКП.

В свою чергу, Президент України Петро Порошенко також заявив, що рішення про введення абонплати на газ має бути призупинено.

 

 
Коментарі (0)