ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГВпровадження RAB-тарифів не відобразиться на рахунках споживачів

Впровадження RAB-тарифів не відобразиться на рахунках споживачів

В Кабміні наполягають, щоб нормативна база для встановлення RAB-тарифів, була обговорена з урядовцями та громадськістю.

Впровадження стимулюючого тарифоутворення, так званого RAB-регулювання, для дистрибуції електричної енергії та передачі магістральними мережами не повинно вплинути на тарифи для населення. Консультації з Урядом з цього приводу НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) не проводила, тому Кабінет Міністрів України наполягає, щоб нормативна база, напрацьована регулятором для встановлення RAB-тарифів, була обговорена з урядовцями та громадськістю.

Про це йдеться у повідомленні Урядового порталу.

 НКРЕКП – незалежний регулятор, який вправі самостійно здійснювати державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Однак усі нововведення повинні попередньо обговорюватися з урядовцями, громадськістю та учасниками ринку.

Уряд України поділяє думку про необхідність енергомодернізації обленерго та залучення інвестицій у розвиток електричних мереж. Але це в жодному разі не повинно робитися  коштом українців у вигляді збільшених тарифів на електроенергію. Нормативну базу, напрацьовану НКРЕКП для впровадження стимулюючого тарифоутворення, слід ретельно вивчити і за необхідності доопрацювати.

Як повідомлялося раніше, 27 липня 2017 року на засіданні НКРЕКП було прийнято постанову, що передбачає єдину регуляторну норму доходу у розмірі 12,5% річних на "стару регуляторну базу активів" (яка створена на дату переходу до стимулюючого регулювання) та "нову регуляторну базу активів" (яка створена після переходу на стимулююче регулювання), збільшуючи норму доходу для "старої бази активів" з 5% до 12,5% та зменшуючи для "нової" – з 14,79% до 12,5%.

 

 
Коментарі (0)