ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВР прийняла законопроект «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»

ВР прийняла законопроект «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»

Вчора, 22 червня 2017 року, на засіданні ВРУ прийнято у повторному другому читанні проект Закону України №4901 «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»
Вчора, 22 червня 2017 року, на засіданні ВРУ прийнято у повторному другому читанні проект Закону України №4901 «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». За прийняття Закону проголосувало 238 народних депутати України.
 
Цим законом запроваджується обов’язковий облік тепла і води. Завдяки обліку населення платитиме лише за спожиті ресурси, а не за нормами. Крім цього, облік дозволить контролювати ефективність реалізації заходів з енергоефективності. Все це має сприяти зменшенню витрат споживачів на оплату комунальних послуг.
 
Так, Законом передбачається обов’язковий приладний комерційний облік комунальних послуг (на вході в будівлю), а також розподільний облік (поквартирний).
 
Граничний термін запровадження комерційного обліку тепла – протягом року з дня набрання чинності Закону, комерційний облік води – протягом двох років, а розподільний облік – протягом трьох років.
 
Законом визначено:
 
-  механізм оплати за встановлення, заміну та обслуговування вузлів обліку (визначається для кожного будинку окремо);
 
-  перелік обов’язкової інформації для формування рахунків за комунальні послуги та доступ до такої інформації;
 
-  загальний порядок доступу до вузлів обліку;
 
-  відповідальність за невиконання вимог закону.
 
Прийняття Закону дозволить знизити на ¾ обсяг необлікованих витрат води у внутрішньобудинкових системах та скоротити споживання теплової енергії протягом 1-3 років у середньому на 15-20%, що, у свою чергу, сприятиме зменшенню споживання газу та скороченню викидів парникових газів.
 
Також нагадаємо, що Закон розроблено з метою імплементації низки статей Директиви 2012/27/ЄС про енергетичну ефективність. Це є виконання взятих Україною зобов’язань перед Європейським Союзом.  
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
25 Червня 2017 p. 21:19
Від кожного багатоквартирного будинку виходять на вулицю 2-3 загальнодоступні точки розбору холодної води. Влітку вода з них ллється майже безперервно: кожен бажаючий може відкрити кран, під"єднати шланг і полити тротуари та газони. Самі двірники багато холодної води виливають для поливу дерев , кущів, газонів та тротуарів. ----------------------------------------------------------А потім за цю вилиту на вулицю воду платять споживачі, які ще не встановили (за власний рахунок та на свій власний ризик) у своїх квартирах індивідуальні лічильники води.