ГоловнаВибір редакціїЗаконодавствоВР ухвалила законопроект щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел

ВР ухвалила законопроект щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел

Верховна Рада України ухвалила розроблений спільно з Держенергоефективності законопроект № 4334 щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел.
Сьогодні, 21 березня, на засіданні Верховної Ради України ухвалено розроблений спільно з Держенергоефективності законопроект № 4334 щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел. За це рішення  проголосувало 238 народних депутатів України.
 
Мета законопроекту – передати повноваження щодо встановлення тарифів та ліцензування господарської діяльності з виробництва теплової енергії на установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії від НКРЕКП органам місцевого самоврядування та місцевим адміністраціям.
 
Відповідно до цього закону інвестори, які реалізовуватимуть проекти із заміщення газу, отримають зафіксований на законодавчому рівні тариф на тепло з альтернативних джерел на рівні 90% від тарифу на тепло з газу для потреб бюджетних установ та населення. Таким чином, вони матимуть гарантії повернення коштів, вкладених у такі проекти. Це стимулюватиме їх працювати в Україні та встановлювати в містах та селах твердопаливні котельні, когенераційні установки на біомасі тощо.
 
Загалом реалізація цього закону матиме такі позитивні наслідки:
 
- створити сприятливі умови для залучення іноземних та вітчизняних інвестицій у виробництво тепла з альтернативних джерел;
 
- скоротити імпорт газу на понад 3 млрд куб. м та залишити в економіці держави щонайменше 600 млн доларів, а з урахуванням мультиплікатору – понад 3 млрд доларів;
 
знизити собівартість теплової енергії та тарифи для кінцевих споживачів;
 
- збільшити до 20 тисяч кількість нових робочих місць, зокрема, при вирощуванні, збиранні та транспортуванні місцевих видів палива, виробництві необхідного обладнання, що суттєво збільшить надходження до місцевих бюджетів.

 

 
Коментарі (0)