ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаЕлектрогенерації на межі розвалу через донбаські ТЕС

Електрогенерації на межі розвалу через донбаські ТЕС

Українські електростанції потребують ремонту та необхідних обсягів вугілля. Експерти зауважують, що навіть капітальні ремонти енергогенеруючого обладнання більше схожі на планові. Поглиблюють кризу і ТЕС, які знаходяться на Донбасі

В Україні проблеми з капітальним ремонтом генеруючих потужностей електростанцій. Через незадовільну підготовку та брак вугілля збільшилась аварійність електрогенеруючих об’єктів. Про це під час круглого столу заявив Віце-президент Всеукраїнської громадської організації «Енергетична Асоціація України» Олександр Рогозін.

«Більшість аварій — результат об'єднання малоймовірних обставин, але зараз їх ймовірність зросла. Тому буденного героїзму енергетиків може не вистачити», — зазначив експерт.

За словами експерта, ремонт генеруючого обладнання електростанцій проводиться приблизно згідно з графіком Міністерства енергетики та вугільної промисловості, однак такі роботи носять більше плановий характер.
    
«Навіть капітальні ремонти — близькі до планових. Генеруючі компанії пояснюють це відсутністю коштів і затримками платежів», - заявляє експерт з енергетичних питань.

Крім того, пан Рогозін зазначив, що робота ТЕС, котрі в основному використовуються для маневрування потужностями, прямо залежить від імпортного вугілля, в разі відсутності якого теплоелектростанціям доведеться або зупинитись, або перейти на використання природного газу.

Читайте також: Україна та Росія «розіграли» вітчизняний енергоринок

«Замість 1 млн тонн вугілля необхідно використовувати 0,5 млрд куб. газу, який обійдеться в два рази дорожче самого дорогого вугілля», - зазначив він.

Однак, експерт вважає, що ще більш поглиблює кризу в енергетичному секторі – ослаблення схем видачі потужностей ТЕС, в основному, які розташовуються на території Донбасу, а саме регулярні зупинки Вуглегірської ТЕС через перебиті ЛЕП; Луганська ТЕС, яка працює в режимі «енергоострова» через обмеження лінії видачі в 110 кВт; обмежена у видачі також і Курахівська ТЕС.

«Україна стикалася з подібними проблемами і раніше: відсутність паралельної роботи з Росією, вугілля і коштів. Однак не стикалася з усіма трьома одночасно», — підкреслив пан Рогозін.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості заявили про можливість введення погодинних графіків відключення електроенергії в осінньо-зимовий період. Таку ситуацію у відомстві прогнозують, якщо на вітчизняних складах не накопичать 2,7 млн тонн вугілля.

 
Коментарі (0)