ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаВтрати від припинення транзиту газу спробують перекрити експортом електроенергії

Втрати від припинення транзиту газу спробують перекрити експортом електроенергії

Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity), яка об'єднує 43 оператори у 39 країнах Європи, дозволила Україні розпочати експорт електроенергії на європейський ри

 

Тиждень тому українська енергетична спільнота отримала гарний привід відкорковувати шампанське – Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity), яка об'єднує 43 оператори у 39 країнах Європи, дозволила Україні розпочати експорт електроенергії на європейський ринок, повідомляє novyny.live.

Шлях української енергосистеми на Захід було започатковано ще 2017 рокуі з підписанням меморандуму, що передбачав синхронізацію української енергосистеми з ENTSO-E. Ця мета була визначена як стратегічна – Україна мала від’єднатись від енергосистем білорусі та росії, та приєднатись до Європи енергетично вже 2023 року.

Але процес синхронізації було значно пришвидшено з початком вторгнення росії. Для початку українська енергосистема мала пропрацювати в автономному режимі (тобто від’єднавшись від енергосистем білорусі та росії) 24-26 лютого. Попри те, що ці випробування збіглися з початком бойових дій, українська енергосистема замість трьох днів пропрацювала самостійно протягом тижня.

А потім в прискореному темпі – за 2,5 тижні – було проведено синхронізацію української енергосистеми з європейською, тобто вони почали працювати як одне ціле.

Фактично Україна назавжди попрощалась зі спільним енергетичним простором з росією, від агресії якої зазнала значних втрат. Адже після 24 лютого, початку активних бойових дій, через зупинку багатьох промислових підприємств і масову евакуацію українців за кордон споживання електроенергії скоротилось приблизно на 40%. Через що українська енергетика отримала величезні збитки.

Із відкриттям можливості експортувати електроенергію в Європу ситуація із заробітками в українській енергетиці поступово має покращитись.

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко розповів Новини.LIVE, як зараз справи з постачанням електроенергії до Європи і що має змінитись у майбутньому.

Зокрема, нині Україна може постачати до Молдови 800 МВт і більше електроенергії, але це ще не вважається експортом до Європи, тому що з точки зору ENTSO-E енергосистеми України та Молдови є одним цілим. Також є специфічна лінія електропередач до Польщі, якою Україна постійно постачає 235 МВт, але це теж не вважається експортом до Європи, тому що ENTSO-E розглядає цю лінію як частину енергосистеми Польщі.

Що стосується безпосередньо ENTSO-E, з якою ми вже синхронізовані і маємо багато інтерконекторів (тобто – з’єднань), то на сьогодні потужність приєднання становить близько 2 ГВт. Це така ж потужність, яку видають два енергоблоки-«мільйонники» Запорізької АЕС. А коли буде запущена додаткова лінія «Хмельницька АЕС–Жешув», то загальна потужність постачання електроенергії до Європи становитиме від 2,5 до 2,7 ГВт.

 

 

 
Коментарі (0)