ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаВведення стимулюючого тарифоутворення для обленерго викличе підвищення тарифу - НКРЕКП

Введення стимулюючого тарифоутворення для обленерго викличе підвищення тарифу - НКРЕКП

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг протягом місяця презентує концепцію переходу на стимулююче регулювання для обленерго
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг протягом місяця презентує концепцію переходу на стимулююче регулювання для обленерго. 
 
Про це на брифінгу повідомив голова Нацрегулятора Валерій Тарасюк.
 
"Стимулююче тарифоутворення для обленерго — річ неминуча. Ми маємо як країна до цього прийти. Я мрію, що ми це зробимо у наступному році, відійдемо від системи "затрати +" і перейдемо до стимулюючого регулювання", - сказав Тарасюк.
 
Валерій Тарасюк попередив, що введення стимулюючого тарифоутворення неминуче викличе підвищення тарифу.
 
"Треба підійти дуже зважено. Стимулююче регулювання не можливе фізіологічно без деякого підвищення тарифу. Через це пройшли всі передові країни, через це пройдемо і ми", - зазначив Тарасюк.
 
Голова НКРЕКП наголосив, що стимулююче тарифоутворення дасть можливість залучати інвестиції.
 
"У нас зношені мережі, їх потрібно оновлювати. У нас підхід, що на нову базу ставка доходності має бути реальною та вигідною для залучення інвестицій. Вкладайте — і ось вам 15-17%, дійсно велика ставка. На стару базу має бути мінімальна ставка, але яка дає дохідність", - додав Тарасюк.
 
Наразі Нацрегулятор готує нормативні документи, які передбачають розділення ставок на стару та нову базу.
 

"Стосовно термінів — будемо вносити, пояснювати людям, розказувати, що це. Якщо вводити це одномоментно, зростання тарифу буде значним, адже буде велике зростання амортизації. Ми плануємо робити це м'яко, штучно обмежувати, розтягувати на кілька років зростання коштів у тарифі на амортизацію. Уже скоро, протягом місяця, ми будемо презентувати наш підхід", - додав Тарасюк. 

 
Коментарі (0)