ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаВведення загороджувального мита на вугілля та електроенергію з РФ мало - Експерт

Введення загороджувального мита на вугілля та електроенергію з РФ мало - Експерт

Рішення Кабміну про введення з 1 квітня 65% спецмита на імпорт електроенергії і вугілля з Росії є половинчастим

Рішення Кабміну про введення з 1 квітня 65% спецмита на імпорт електроенергії і вугілля з Росії є половинчастим. Про це в коментарі ГолосUA повідомив експерт з питань енергетики Юрій Корольчук.

«Тому що існує ще імпорт з Білорусі, яка по суті перепродує нам російські ресурси», - уточнив Юрій Корольчук.

Він додав, що власну електроенергію Білорусь зможе поставляти лише з наступного року, якщо в республіці будуть на той час проведені тестові роботи по включенню в енергосистему. Але і в цьому випадку варто пам'ятати, що це - російський проект, так як «Росатом» надав Білорусі кредит з умовою, що вони будуть також продавати і свій ресурс.

«І якщо Україна не вирішить на той час проблему, ми будемо безпосередньо купувати електроенергію з Білорусі у російських трейдерів», - підкреслив Юрій Корольчук.

Експерт додав, що у «Укренерго» є внутрішні документи, що дозволяють компанії навіть в умовах ринку самостійно регулювати обсяги електроенергії і країни-постачальники. Тому що «Укренерго» відповідає за технічну готовність і збереження в належному технічному стані та готовності всіх блоків, які працюють в Україні незалежно від того, хто є власником носія.

Нагадаємо, в Раді з'явився законопроект про повну заборону імпорту електроенергії з РФ і Білорусі. Раніше Кабінет міністрів України з 1 квітня 2020 року вводить 65% -ву спецмито на імпорт електроенергії і вугілля з Росії.

 

 
Коментарі (0)