ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаВзимку європейській промисловості прогнозують блекаут

Взимку європейській промисловості прогнозують блекаут

Один з найбільших у світі інвестиційних банків Goldman Sachs Group Inc прогнозує, що взимку можуть бути відключення електроенергії для європейської промисловості.

 

Один з найбільших у світі інвестиційних банків Goldman Sachs Group Inc прогнозує, що взимку можуть бути відключення електроенергії для європейської промисловості. Про це з посиланням на аналітичну записку Goldman Sachs повідомляє Bloomberg.

«За даними Goldman Sachs Group Inc, стрімко зростаючі енергетичні ринки Європи піддають ризику відключень електроенергії цієї зими, особливо якщо морози погіршать і без того виключно низькі запаси природного газу в регіоні», — повідомляє видання.

Повідомляється, що в разі холодної зими Європі доведеться конкурувати з Азією за постачання зрідженого природного газу, що призведе до ще більшого зростання цін. Також є чималий ризик того, що зрідженого газу, що направляється в Європу, буде недостатньо для запобігання виснаження запасів газу до кінця зими, особливо якщо в Європі та Азії погода буде холодною.

«При такому результаті єдиним врівноважувальним механізмом буде подальше значне підвищення європейських цін на газ і електроенергію, що відображає необхідність скорочення попиту, зі скороченням попиту на електроенергію в промисловому секторі через відключення електроенергії», — сказано в аналітичній записці.

Цей сценарій банку посилює стурбованість з приводу енергетичної кризи в Європі на тлі відновлення економіки після пандемії.

«Ціни на енергоносії щодня б’ють рекорди. Запаси газу і вугілля значно нижчі від нормальних за кілька тижнів до початку опалювального сезону, в той час як обмежені поставки газу з Росії, видобуток в нижніх шарах Північного моря і конкуренція з Азією за СПГ також сприяють ралі. Додатково до цього в середу пожежа перекрила ключовий підводний електричний кабель між Великобританією і Францією, що посилило енергетичну кризу у Великобританії», — пише Bloomberg.

Нагадаємо, біржові ціни на газ на європейському хабі TTF знизилися на 200 доларів за тисячу кубометрів після того, як майже досягли позначки в 1000 доларів за тисячу кубометрів. Зниження стало можливим завдяки відновленню постачань газу з Норвегії.

 

 

 
Коментарі (0)