ГоловнаПослугиБудівництвоЯк правильно застосовувати шурупи?

Як правильно застосовувати шурупи?

Шурупи були винайдені у середні віки, причому зустрічається думка, що плоский шліц на їх головках вигадав ні аби хто, а Леонардо да Вінчі

Шурупи були винайдені у середні віки, причому зустрічається думка, що плоский шліц на їх головках вигадав ні аби хто, а Леонардо да Вінчі. Купити шурупи не важко – це дуже дешевий та простий у виготовленні метвиріб, застосування якого здається інтуїтивно зрозумілим. Але це лише на перший погляд.

У цій статті ми наведемо не нудну, а дуже цікаву, дещо комічну, але справжню інструкцію щодо правильного застосування шурупів, яка інколи не вживається навіть досвідченими майстрами. І дарма, оскільки потенціал цього типу з’єднання може бути розкритий лише у разі прискіпливого дотримання давно забутих технічних настанов, джерело яких неможливо пригадати. 

Крутити чи забивати?

На зорі своєї історії шурупи найчастіше застосовувалися у виробництві вогнепальної зброї: гармат, мушкетів, аркебуз, причому у просвердлений отвір вони забивалися молотком. Саме так, адже закручувати їх здогадалися лише згодом. 

Очевидно, що для закручення шурупів потрібний попередньо просвердлений отвір, щоб не розколоти матеріал та не зірвати від надмірного зусилля шліци. Але поряд з цим існують й деякі старі правила, якими зараз нехтують щоб не ускладнювати собі життя. 

Закручення шурупів: тільки без жартів!

Кілька десятків років тому обізнаний майстер з породи технічних зануд вимагав від учнів профтехнічного закладу застосування на одне місце кріплення трьох шурупів. При цьому передбачалася така технологія їх закручення:

  • У попередньо просвердлений отвір перший шуруп акуратно закручувався наполовину, потім викручувався та викидався. Це робилося тому, що при докладанні зусилля на закручування шліц під викрутку зазнавав часткової деформації, і закручений до кінця шуруп можна більше ніколи не викрутити;
  • Другий шуруп загортався до кінця, після чого викручувався і викидався по тих самих міркуваннях;
  • І лише третій шуруп встановлювався остаточно. Практично перші два шурупи використовувалися як пристрої для нарізування різьблення в основному матеріалі, і лише третій виконував свою основну функцію.

Зараз така технологія виглядає як крайність, оскільки прийнято економити матеріал, не дуже турбуючись про потребу демонтажу зібраної конструкції, яку легше просто якнайскоріше продати замовнику, а коли її доведеться розбирати чи ремонтувати, це вже не буде проблемою майстра, що її створив. Частково, таке складне збирання зараз компенсується за рахунок сучасної антикорозійної обробки шурупів, а раніше шурупи швидко покривалися шаром іржі, тому викрутити їх при зірваному шліці було дуже важко. 

Чи пробували ви, наприклад, розбирати та збирати меблі деяких вітчизняних виробників? Хто пробував, обов’язково скаже, що досвід дуже неприємний – зігнуті стрижні шурупів, зірвані головки та шліци, розбиті отвори, і якщо викрутити шурупи виявлялося серйозною проблемою, то закрутити їх вдруге було майже нереально.

Саме тому, якщо ви розраховуєте на легке розбирання конструкції, хочете добитися її ремонтоздатності, радимо дотримуватись наведеного способу використання шурупів. Крім того, не останню роль грає їх якість: на сайті компанії Дінмарк ви знайдете великий асортимент шурупів з міцними та глибокими шліцами, міцними стрижнями та антикорозійним покриттям, що забезпечать довговічне, надійне та за потребою роз’ємне з’єднання. 

 

 
Коментарі (0)