ГоловнаПослугиФінансування ЖКГЯкі мають бути медичні меблі?

Які мають бути медичні меблі?

У цій публікації розкажемо власний досвід керівника Алюмікс ТМК - Тонояна Михайла про те, якими мають бути справжні медичні меблі та поговоримо про загальні та спеціальні вимоги до медичних меблів.

У галузі охорони здоров'я вимоги до медичних меблів не обмежуються лише їх естетичним або функціональним виглядом, вимоги є серйознішими та больш об'ємними, охоплюючи як загальні стандарти, так і специфічні критерії, пов'язані з матеріалами, конструкцією та інше.

Загальні вимоги до медичних меблів

1. Ергономічність передбачає, що меблі повинні відповідати основним антропометричним характеристикам:

  • Відповідні розміри, відповідні зросту та масі середнього пацієнта.
  • Адаптовані під форму людського тіла.
  • Відповідні біомеханічним можливостям людини.

Наприклад, медична кушетка повинна відповідати довжині середнього чоловіка (178 см), тоді як ящики тумби або шафи мають висуватися легко без зайвого зусилля.

Медичні меблі

2. Функціональні вимоги прості: меблі у поліклініках, лікарнях, лікарських кабінетах повинні мати певні функції:

  • В ящиках і на полицях мають розміщуватися стандартні файли та документи.
  • Рухомі столики повинні легко переміщатися по різних покриттях підлоги.
  • До аптечок входить повний набір засобів першої допомоги, тощо.

655e9f3b4da62.webp

Кушетка процедурна (економ) від компанії "Алюмікс ТМК"

Якщо не очікується, що медична полиця виконає функції столу та шафи одночасно, якщо меблі призначені для зберігання документів або матеріалів, меблі мають повністю відповідати заявленим функціям.

Надійність для медичних меблів має таку ж важливість, як їх ергономічність і функціональність. Тому для дійсно надійних меблів вибирають прості конструкції, зварні металеві каркаси і металеві корпуси, що забезпечують стійкість до зношування.

Специфічні вимоги до медичних меблів

Санітарні та гігієнічні вимоги до меблів медичних установ ґрунтуються на основі — ДСТУ. Упрощуючи ці вимоги, ми акцентуємо на основних аспектах:

  • Матеріали медичних меблів мають бути екологічно безпечними, не виділяти токсини та алергени.
  • Вироби мають мати рівну і гладку поверхню, захищену покриттям, яке забезпечує стійкість до дезінфікуючих засобів та ультрафіолету.

655ea00674e77.webp

Тумба приліжкова ТП-08 від компанії "Алюмікс ТМК"

Нержавіюча сталь є дуже добрим матеріалом в умовах медичних установ: навіть при температурному впливі вона не виділяє жодних речовин, які можуть бути алергенами. Також у монтажі та складанні виробів не використовують клейові склади. Для відповідності вимогам щодо санітарії та гігієни, медичні меблі покриваються епоксидним порошковим фарбуванням. Воно створює ідеально гладку поверхню, легко видаляє плями та пил. Також воно хімічно стійке, не реагує на кислоти, луги або дезінфікуючі засоби, що містять хлор. Плюс до всього, це покриття еластичне та міцне, що дозволяє витримувати удари без ушкоджень. Важливо враховувати і колір. В медичних меблях він завжди приглушений, у сіро-блакитній або бежевій гамі. Такі нейтральні тони створюють психологічний комфорт, а меблі у таких відтінках легко вписуються в будь-який інтер'єр. Більш яскраві акценти чи кольорові деталі можна додати за допомогою текстилю, декору та інших оздоблень.

Автор публікації: Михайло Тоноян, керівник "Алюмікс ТМК", експерт з медичних меблів

 

 
 
 
 
 
Коментарі (0)