ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЗ 1 квітня українські обленерго підвищать тариф на послуги

З 1 квітня українські обленерго підвищать тариф на послуги

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), з 1 квітня збільшила тарифи компаній в сфері постачання і розподілу електроенергії.

Тариф в сфері розподілу електроенергії ДТЕК Високовольтні мережі виросте на 103%.

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), з 1 квітня збільшила тарифи компаній в сфері постачання і розподілу електроенергії.

Постанови комісії №61-75, 77-94, 86, 88-90, 92-93 від 24 січня опубліковано в урядовому виданні «Урядовий кур'єр».

Відзначається, що тариф у сфері розподілу електроенергії ДТЕК Високовольтні мережі виросте на 103%. Тариф Київенерго на поставки і розподіл електроенергії підвищено на 35-90% в залежності від класу споживання.

У більшості розподільчих компаній тарифи виростуть в межах 20%.

Основними факторами перегляду тарифів в НКРЕКУ називають зростання операційних витрат і збільшення фонду заробітної плати обленерго.

Нагадаємо, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман не підтримав так званий стимулюючий тариф для енергокомпаній.

«Я не підтримую саме такий підхід встановлення RAB-тарифів і вважаю його несправедливим. Моє відношення до цього питання комісія знає. В такому вигляді я не підтримую і закликаю комісію до більшої об'єктивності, але вона не підпорядкована уряду», - сказав Гройсман.

Стимулююче тарифоутворення або RAB-регулювання – система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток та модернізацію електричних мереж. Ця система широко застосовується в Європі.

НКРЕКП – незалежний регулятор, який вправі самостійно здійснювати державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Однак усі нововведення повинні попередньо обговорюватися з урядовцями, громадськістю та учасниками ринку.

 

 
Коментарі (0)