ГоловнаНовини ЖКГНовини ЖКГЗ квітня українці зможуть обрати свого сімейного лікаря

З квітня українці зможуть обрати свого сімейного лікаря

В МОЗ очікують, що місцева влада забезпечить підключення закладів до електронної системи охорони здоров’я.

В МОЗ очікують, що місцева влада забезпечить підключення закладів до електронної системи охорони здоров’я.

2 квітня розпочинається національна кампанія «Лікар для кожної сім’ї». Українці зможуть підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром.

Про процедуру вибору лікарів на брифінгу розповів заступник Міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк, передає прес-служба Урядового порталу.

Підписання декларації – це, фактично, форма заяви. Інформація про вибір лікаря міститиметься в електронній системі охорони здоров’я. З липня 2018 року Національна служба здоров’я України направлятиме гроші із загальних податків у медичний заклад лікарю, якого обрала конкретна людина.

Відтепер вибирати лікаря можна у будь-якому закладі первинної допомоги незалежно від місця проживання або прописки.

Підключення закладів первинної допомоги до електронної системи охорони здоров’я триває. Заклади, які вже можуть підписувати декларації з пацієнтами, можна буде впізнати за спеціальною наліпкою – «Тут можна обрати свого лікаря».

МОЗ очікує, що підключення закладів до електронної системи охорони здоров’я  на місцях  забезпечать вчасно.

Кінцевого терміну підписання декларацій немає.

«Я прописаний у Житомирі. Туди, в один із закладів міста, йдуть бюджетні кошти за мене. Тепер я зможу обрати лікаря, якому довіряю, у місці, де мені зручно. І з липня Національна служба здоров’я перерахує кошти за мене у цей заклад», - розповів Павло Ковтонюк під час брифінгу.

Як українці підписуватимуть декларації?

Кок 1: Оберіть за вашими особистими критеріями заклад чи лікаря. Ви можете скористатися порадами знайомих або відвідати найближчі заклади та дізнатися про лікарів там.

Крок 2: Перевірте, чи вже можна підписати декларацію у вибраному закладі. Вам у цьому допоможе наліпка «Тут можна обрати свого лікаря».

Крок 3: Візьміть із собою паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон. Якщо потрібно підписати декларацію для дитини до 14 років – візьміть також свідоцтво про народження дитини.

Крок 4: Зверніться у реєстратуру медзакладу та повідомте, що хочете підписати декларацію.

Крок 5: Уповноважений працівник медзакладу (працівник реєстратури, медсестра або лікар) введе ваші дані в електронну систему. На мобільний надійде СМС з кодом. Повідомте цей код працівнику закладу.

Крок 6: З електронної системи роздруковується декларація з вашими даними. Уважно перевірте, чи всі ваші дані правильні. Якщо потрібно, працівник закладу внесе зміни у системі та роздрукує декларацію ще раз. Підпишіть два екземпляри роздрукованої декларації. Один ви забираєте з собою, інший лишається у закладі.

Крок 7: Працівник закладу підтверджує вашу декларацію електронним підписом і відправляє в електронну систему. Тепер ви в електронній системі охорони здоров’я, НСЗУ гарантовано направить гроші у ваш заклад і вашому лікарю з липня.

 

 
Коментарі (0)