ГоловнаНовини ЖКГПодіїЗ початку року розпочалася виплата підвищених пенсій - Мінсоцполітики

З початку року розпочалася виплата підвищених пенсій - Мінсоцполітики

Перерахунок проведено автоматично для 3 361 осіб і пенсію в середньому підвищено на 1 895 гривень.
Починаючи з 4 січня 2022 року розпочалася виплата підвищених з 1 січня 2022 року пенсій для наступних категорій громадян:
 
Кожному із непрацездатних батьків (матері/батькові) та дружині (чоловіку) загиблих, померлих (таких, що пропали безвісти) осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, мінімальний розмір пенсійної виплати склав 7 800 гривень.
 
Перерахунок проведено автоматично для 3 361 осіб і пенсію в середньому підвищено на 1 895 гривень.
 
Також, Уряд 10 грудня 2021 р. подав на розгляд до Верховної Ради України проєкт Закону України щодо поліпшення умов пенсійного забезпечення для інших непрацездатних батьків (матері/батькові) та дружин (чоловіку) загиблих, померлих (таких, що пропали безвісти) осіб, які мають право на пенсію за Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".
 
Одержувачам пенсії по інвалідності з-поміж осіб з інвалідністю, стосовно яких установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, а також пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи за осіб з їх числа, проведено перерахунок відповідно до прийнятих Верховною Радою за ініціативою Уряду змін до Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", якими надано можливість цивільним особам обчислювати пенсію по інвалідності виходячи із заробітної плати, визначеної з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, як це раніше було передбачено для військових.
 
Перерахунок автоматично проведено для 21,2 тисячі осіб з-поміж цивільних осіб та підвищено пенсію в середньому на 2 903 гривень.
 
В індивідуальному порядку органи Пенсійного фонду України по кожній пенсійній справі осіб з-поміж зазначених вище категорій, яким призначено пенсію відповідно до інших законів, визначають доцільність обчислювати пенсію по Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" виходячи із заробітної плати, визначеної з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати. Про прийняте рішення органи Пенсійного фонду України поінформують зазначених осіб шляхом надсилання листа або смс-повідомлення на номер мобільного телефону операторів мобільного зв’язку.
 
З 1 березня 2022 року пенсії, призначені відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", будуть проіндексовані.
 

Вже починаючи з 1 січня 2022 року жінкам, які народилися у період з 1 січня 1962 р. по 31 грудня 1962 року, при зверненні вперше за призначенням пенсії за віком встановлюється щомісячне підвищення в розмірі 9 відсотків зазначеної пенсії. 

 
Коментарі (0)