ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЗ понеділка в Україні можуть початись віялові відключення електроенергії

З понеділка в Україні можуть початись віялові відключення електроенергії

На енергоринку паніка: запаси вугілля на складах ТЕС майже вдвічі менше норми і продовжують скорочуватися

 

На енергоринку паніка: запаси вугілля на складах ТЕС майже вдвічі менше норми і продовжують скорочуватися. Обсяг імпорту електроенергії з Білорусі вкрай низький. Дефіцит електроенергії в Об’єднаній енергосистемі становить мінімум 1,3 тис. МВт-год, – повідомляє телеграм-канал «Крокодил» з посиланням на інформоване джерело в Міненерго.

Ситуацію ускладнюють майбутні холоди. Уже в п’ятницю середня температура повітря знизиться до -15 градусів. У зв’язку з цим у Міненерго немає іншого виходу, як уже з понеділка, 8 лютого 2021 року ввести графік віялових відключень споживачів на території всієї країни.

Подавати електрику відповідно до графіка Міненерго планувало ще в січні (з 14 по 19.01.2021). Однак тоді прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що населення не відчує перебоїв зі світлом, а графік обмеження потужності торкнеться виключно промислових підприємств, де це можливо, без порушення їх технологічних процесів.

Однак на цей раз, за ​​даними джерела в Міненерго, в уряді, швидше за все, відіграються на населенні: «Зараз великі ФПГ лобіюють, щоб їх заводи не потрапили під відключення, тому першими «під ніж» потрапить населення».

Критичну ситуацію уряду навряд чи вдасться запобігти. «Потрібно або різко наростити запаси вугілля на складах ТЕС – а це нереально – або наростити імпорт електроенергії. Вже на цьому тижні потрібно збільшити імпорт Білорусі і РФ як мінімум втричі, що теж малоймовірно. Але якщо навіть імпорт збільшиться хоча б удвічі, то це не вирішить проблему. З п’ятниці в Україну приходять холоди, буде -15 градусів, тому віялових відключень просто не уникнути», – стверджує інформатор.

Як повідомлялося раніше, 27 січня 2021 року, Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект авторства Олексія Кучеренка ( «Батьківщина») про продовження заборони на імпорт електроенергії з Росії та Білорусі.

Разом з тим в уряді повернулися до розгляду питання про підвищення тарифів на електричну енергію.

Питання підвищення тарифів розглядали ще влітку. Однак тоді через активну реакцію в ЗМІ цю ідею призупинили. Зараз же, коли ситуація стає критичною, в уряду практично немає вибору – без нового росту цін не обійтися, – пише Обозреватель.

Останній раз тариф для населення зріс в січні 2021 року. Тоді електроенергія подорожчала в порівнянні з березнем 2017 го з 0,9 до 1,68 грн / кВт.год.

 

 

 
Коментарі (0)