ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЗа два роки Україна зможе експортувати електроенергію до Польщі та Молдови

За два роки Україна зможе експортувати електроенергію до Польщі та Молдови

Українська національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» планує в 2019 році почати експортувати електроенергію до енергосистеми ЄС, зокрема, до Польщі та Угорщини

Про це  заявив президент «Енергоатома» Юрій Недашковський, повідомляє УНІАН.

« Я вважаю, що ми зможемо реалізувати цей проект у стислі терміни – 18 місяців від початку активної фази будівництва, яка почнеться досить скоро, оскільки вже готова вся технічна документація... Ми в 2019 році зможемо надійно експортувати електроенергію до ЄС», – сказав Недашковський.

За його словами, Україна планує експортувати електроенергію, яка генеруватиметься на другому енергоблоці Хмельницької атомної електростанції.

«Це дасть можливість істотно наростити експортний потенціал – з 550 МВт (Бурштинська ТЕС) до 1550 МВт з можливістю розширення до 2550 МВт.

Це буде наріжним каменем для синхронної роботи всієї нашої енергосистеми з європейськими операторами», – додав голова «Енергоатома».

За словами голови «Енергоатома», експорт електроенергії здійснюватиметься по лінії електропередачі «Хмельницька АЕС – Жешув» до Польщі і по лінії «Підстанція «Західноукраїнська» – «Альбертірша» 750 кВ у напрямку Угорщини.

Глава компанії також назвав вартість реалізації проекту з експорту електроенергії – це 55 млн євро. 

Як повідомлялося раніше, у Міністерстві енергетики сподіваються, що Україна зможе залучити до $16 млрд інвестицій для збільшення частки зеленої генерації в енергетичному секторі.

Зокрема, у Міненерго мають намір знайти інвестиції, які дозволять збільшити частку зеленого тарифу у відповідності до  міжнародних зобов’язань та говорити  про 21% зеленої генерації чи навіть більше.

 

 
Коментарі (0)