ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2024-2025За холодними батареями українців може стояти ЄС

За холодними батареями українців може стояти ЄС

Україну найімовірніше очікує «газова» війна та холодні квартири. Більшою мірою, в цьому винна не наша держава, а ЕС, адже він більш залежний від поставок російського газу.

Екс-Президент України Віктор Ющенко назвав «жовтою карткою» сучасній європейській політиці обмеження російських газових поставок Польщі і відповідно зменшення реверсу Україні. Пан Ющенко підкреслив, що наразі ЄС найбільш залежний від російського газу, а не Україна. Про це екс-Президент розповів в ефірі «Радіо Свобода».

«Ми повинні зрозуміти, що не ми – Україна, Європа – сьогодні залежні від Росії, у тому числі від Путіна, через поставки газу, а навпаки. Ми є покупці, які формують ті ресурси, за рахунок яких живе Росія», – вважає пан Ющенко. 
 
Екс-Президент вважає, що «газова» війна з Росією та холодні квартири – це найімовірніше майбутнє України. Проте, його у будь-якому випадку варто пройти, аби держава стала сильнішою. 
 
«Буде чергова війна, будуть холодні квартири, буде важче, можливо, ніж 5 чи 10 років тому, але ми це пройдемо. Це треба пройти. Я пам’ятаю, як наприкінці 1980-х та на початку 90-х років країни Балтії відділилися від Росії, і у програмі «Время» найбільша страшилка була: вільнюська квартира і на кухні у склянці замерзла вода. І тому всі країни пройшли цей іспит. Повірте, у нас є десятки відповідей на те, як оптимізувати, як бути раціональними», – сказав Віктор Ющенко.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», минулого тижня Росія обмежила поставки газу в Польщу. 9 вересня обсяги палива, які надходять зі східного напряму до країни, зменшилися на 24%. Через це Польща припинила здійснювати реверс газу в Україну. Наступними енергетичних утисків зазнали Німеччина та Словаччина. Німецький імпортер газу RWE відмовився коментувати скорочення поставок з Росії. А от у Словаччині прокоментували «газові» обмеження. Навіть через скорочення поставок російського палива, Республіка обіцяє виконувати свої зобов’язання щодо реверсу газу в Україну Того ж часу, у Держдумі Росії запропонували голові «Газпрому»  подумати над припиненням постачання палива за українським маршрутом країнам, поміченим у реверсі. У Росії аргументують це тим, що країни ЄС – споживачі російського газу, а значить, не можуть диктувати умови Москві. Крім того, у Держдумі попросили «Газпром» перевірити, чи є реверсні поставки російського газу країнами ЄС Україні законними. Нагадаємо, 19 травня російський монополіст дав добро на реверс газу зі Словаччини.  За словами російських посадовців, це не суперечить контрактам з «Газпромом».
 
Коментарі (0)