ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЗа п'ять років облгази інвестували в свої газорозподільні мережі 1,5 млрд грн.

За п'ять років облгази інвестували в свої газорозподільні мережі 1,5 млрд грн.

Щороку облгази вкладають інвестиції в державні газорозподільні мережі в розмірі 300-400 млн грн.

Щороку облгази вкладають інвестиції в державні газорозподільні мережі в розмірі 300-400 млн грн.

 Генпрокуратура продовжує судове провадження проти обласних газорозподільних компаній, постачальників газу населенню. Силовики домагаються скасування договорів обслуговування мереж, при цьому заднім числом.

Газівники вважають - це сигнал, що державі, як власнику мереж, не потрібні інвестиції, а просто необхідно поповнити держбюджет.

Про це повідомляють "Українські новини".

Зазначається, що "Львівоблгаз", напевно, найстаріша газова компанія країни. Цього року "Львівоблгазу" - 160 років. Тут як ніде знають, що таке зношеність мереж.

"Газопроводи дуже старі. Вони вимагають заміни, модернізації та ремонту і так далі. Держава нам виділяє кошти: за останні там 6 років виділили 200 млн. Ми замінили 400 кілометрів газопроводів. Хоча за цей період газопроводи постаріли і треба було замінити там тисячу кілометрів газопроводів. Тобто це фінансування далеко не адекватне цьому що нам треба міняти", - говорить технічний директор "Львівоблгаз" Павло Сербан.

Репортери зазначають, що до всіх виробничих проблем додалися і численні перевірки силовиків. Проте найтривожніші позови Генпрокуратури, які зараз розглядаються в судах з вимогою повернути гроші за п'ять років нібито оренди газорозподільних мереж. Тим часом щороку облгази вкладають інвестиції в державні газорозподільні мережі в розмірі 300-400 млн грн.

 

Без п'яти копійок сім гривень. Саме така ціна за кубометр газу в Рівному. Блакитне паливо подається справно, нарікань у клієнтів регіональної компанії - немає.

"Газ потрібен для нашого житла. Тому що без нього не приготуєш. У деяких людей в основному стоять газові котли. Опалення залежить від них. Проблем немає", - каже клієнтка ПАТ "Рівнегаз" Юлія Дробот.

В "Рівнегаз" про позов прокуратури знають. Ця ситуація газівників лякає. Сплачувати орендну плату для них - означає відмовитися від такого необхідного ремонту застарілої газомережі. Устаткування старе, постійно виходить з ладу. Техдиректор регіональної компанії впевнений, що сьогодні потрібно, в першу чергу, зберегти газопровід. Для цього тут вкладають все в його ремонт.

"Перш ніж говорити про орендну плату за користування мережами, необхідно подумати про безпеку людей і дати можливість газорозподільним компаніям гідно виконувати свої обов'язки щодо безпечного і безперебійного газопостачання. Якщо говорити в цифрах, то експлуатуючи понад 10 000 кілометрів газопроводів, ВАТ "Рівнегаз", згідно планом розвитку, узгодженого з НКРЕ, повинен інвестувати в модернізацію газових мереж і споруд близько 70 млн в рік, що за нинішньої тарифної політики вдається реалізувати лише на 25%", - говорить технічний ський директор РГК "Рівнегаз" Микола Ганжа.

У регіональній компанії впевнені - держава повинна розставити пріоритети: або гроші в розвиток і модернізацію, або орендна плата. У іншому випадку слід очікувати погіршення якості газопостачання. Газівники стверджують - в цілому по країні за п'ять років дії договорів, які оскаржуються прокуратурою, облгази вклали в газорозподільні мережі 1,5 млрд гривень інвестицій. Відремонтовано та замінено півтори тисячі кілометрів мереж, запрацювали 5 тисяч нових газорозподільних пунктів, оновили автопарк для аварійних служб. Але і цього мало, каже експерт з Євросоюзу.

"Якщо розрахувати за європейськими стандартами і подивитися масштаб України, то потрібно 5-7 млрд гривень в рік вкладати в мережі на ремонт і модернізацію в даний момент. 1-1,5 млрд газові господарства отримують в рік всього лише. Ситуація не зовсім хороша і вона погіршується щороку", - говорить експерт газорозподільної галузі Станіслав Казда.

Тепер же через претензії влади можуть не тільки зірватися інвестиційні плани, а й підвищитися тарифи на газ для громадян.

"Явно незаконні вимоги прокуратури подані в позові щодо сплати облгазами оренди можуть призвести до скорочення інвестицій в модернізацію газорозподільних мереж. Тому що облгази виявляться перед дилемою: або сплачувати гроші за оренду, або вкладати в модернізацію. Тому найоптимальнішим виходом із ситуації буде законодавче врегулювання сплати оренди. А по-друге - формування тарифу таким чином щоб сплата оренди не лягала на плечі кінцевого споживача додатковою ціною на газ", - говорить Валентин Землянський, директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України.

На даний момент налічується близько п'яти тисяч кілометрів малонадійних і аварійних газопроводів. Ще майже 30 тисяч кілометрів - повністю виробили свій ресурс. Їх вік перевищує 40 років. Вкрай важливій і небезпечній галузі потрібні інвестиції. Судові розгляди їх точно не притягнуть, відзначають журналісти.

 

 
Коментарі (0)