ГоловнаПублікаціїГазопостачанняЗа травень у житловому фонді встановлено близько 22 тисяч лічильників газу

За травень у житловому фонді встановлено близько 22 тисяч лічильників газу

У травні 2016 року у житловому фонді України встановлено близько 22 тисяч лічильників газу, що на 13% більше, ніж у квітні

Оснащення житлового фонду лічильниками газу станом на 1 ЧЕРВНЯ 2016 року

Станом на 1 червня 2016 року в Україні природним газом газифіковано 13,066 млн квартир та приватних будинків (тут і далі — без врахування даних по АР Крим та м. Севастополь). З них лічильниками газу облаштовано 9,542 млн домогосподарств, або 73% побутових споживачів.
 
Всього лічильниками газу обліковується близько 95% обсягу річного використання природного газу населенням.
 
При цьому практично всі споживачі, що використовують газ комплексно (у т.ч. для опалення) та потребують найбільших обсягів палива, отримують його за даними лічильників.
 
За травень 2016 року у житловому фонді України було встановлено близько 22 тис. лічильників газу, що на 2,5 тис. лічильників (13,1%) більше, ніж у квітні 2016 року.
 
Примітка. Зміна кількості домогосподарств, оснащених лічильниками газу, відбувається, в основному, за рахунок встановлення нових приладів обліку газу. Серед інших причин – перехід споживача з однієї категорії використання газу в іншу, демонтаж або вихід з ладу лічильника, відновлення роботи лічильника після ремонту, переоблік, форс-мажорні обставини, деякі інші.
 
Категорія 1: комплексне використання (опалення, підігрів води та приготування їжі), 7,499 млн домогосподарств (57% загальної кількості побутових споживачів, використовують 91% газу)
 
Лічильники для цієї категорії споживачів мали бути встановлені до 1 січня 2012 року. Станом на 1 червня 2016 року лічильниками обладнано 7,427 млн домогосподарств цієї категорії, або 99%. Оснащення лічильниками домогосподарств з комплексним використанням газу практично завершено.
 
Категорія 2: лише підігрів води та приготування їжі, 1,107 млн домогосподарств (8% загальної кількості побутових споживачів, використовують 3% газу)
 
Лічильники для цієї категорії споживачів, які користуються газовою плитою та газовим водонагрівачем (газова колонка), мали бути встановлені до 1 січня 2016 року.
 
Станом на 1 червня 2016 року лічильниками обладнано 898 тис. домогосподарств цієї категорії. За місяць рівень оснащення лічильниками споживачів збільшився з 80,7% до 81,1%. Залишаються необладнаними лічильниками газу близько 209 тис. домогосподарств.
 
Примітка. Відповідно до Закону, з 1 січня 2016 року постачання газу для домогосподарств цієї категорії здійснюється за умови його комерційного обліку за допомогою лічильників. Згідно зі статтею 5 Закону підприємство, що здійснює розподіл природного газу, зобов’язане припинити газопостачання у квартири та приватні будинки, мешканці яких відмовляються від встановлення газових лічильників.
 
Газорозподільні підприємства, які не забезпечили оснащення лічильниками газу квартир та приватних будинків, у яких встановлено газову плиту та газовий водонагрівач, мають продовжувати виконання робіт з безкоштовного встановлення лічильників газу і надалі.
 
У випадку невстановлення газорозподільним підприємством безкоштовно лічильника газу не з вини споживача, постачання газу такому споживачу з 1 січня 2016 року не припиняється, а нарахування коштів за послуги з газопостачання здійснюється за діючими нормами споживання природного газу населенням за відсутності лічильників газу.
 
Категорія 3: лише приготування їжі, 4,460 млн домогосподарств (35% загальної кількості побутових споживачів, використовують 6% газу)
 
Лічильники для цієї категорії споживачів мають бути встановлені до 1 січня 2018 року. Станом на 1 червня 2016 року лічильниками обладнано 1,216 млн домогосподарств цієї категорії, або 27,3%.
 
Нижче наведено більш детальну інформацію щодо оснащеності лічильниками газу за категоріями споживачів, а також показники газифікації житлового фонду по областях України (таблиці та інфографіка).
 
 
 
Рівень оснащення житлового фонду лічильниками газу за категоріями споживачів станом на 1 червня 2016 року 
(дивіться примітки після таблиці)
 
* Різниця між рівнями оснащення (%) у звітному місяці та у попередньому місяці

Примітки до таблиць та інфографіки:
1. За 2015, 2016 р.р. дані по АР Крим та м. Севастополь відсутні.
2. Дані по ПАТ «Луганськгаз» – станом на 1 липня 2014 року. 
3. Дані по ПАТ «Донецькміськгаз» та ПАТ «Макіївкагаз» (Донецька область) – станом на 1 березня 2015 року. 
4. Дані по ПАТ «Донецькоблгаз» з 1 серпня 2015 року не повні.
5. Дані по ПАТ «Дніпропетровськгаз» – станом на 1 березня 2016 року.
 Інфографіка. Станом на 1 червня 2016 року

 

Примітка. Рівень газифікації областей вказано за станом на 1 січня 2015 року.
 
Джерела інформації: Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Державна служба статистики, регіональні газопостачальні та газорозподільні підприємства, Нафтогаз. 
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
15 Серпня 2016 p. 23:49
"Київгаз" штучно та безпідставно приписує борги побутовим споживачам, тобто фактично намагається тих споживачів обікрасти, чи може точніше, шахрайським способом заволодіти їхніми грошима. Коротше кажучи, дуже неприємно ця держструктура дратує пересічних сумлінних споживачів, піднімаючи і без того досить високий рівень невдоволення владою та напруженість у суспільстві.
Алекс
26 Серпня 2016 p. 20:45
Добрый день. У меня вопрос по поводу установки газовых счетчиков населению компанией Киевгаз. Меня интересует интересная политика компании в отношении тех жильцов у которых в наличии только газовая плита т. е. газ используется только для приготовления еды, а именно почему скажем я должен платить за установку счётчика 2500грн. в то время как людям которые используют газ отопления и подогрева воды компания установила счётчики бесплатно...??? Я что хуже них выгляжу или у меня цвет кожи не тот?