ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняЗа три роки планується відновити основні об'єкти соціальної інфраструктури

За три роки планується відновити основні об'єкти соціальної інфраструктури

Стратегічним завданням для влади на наступні три роки є відновлення основних об'єктів соціальної інфраструктури по всій Україні

 

Стратегічним завданням для влади на наступні три роки є відновлення основних об'єктів соціальної інфраструктури по всій Україні.

Про це заступник міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря заявив під час онлайн конференції «Фінансування та інвестиції у громадах», організованій Програмою «U-LEAD з Європою» разом з Міністерством розвитку громад і територій України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наша стратегічна ціль — за три роки відновити основні об'єкти у сфері соціальної інфраструктури, виходячи зі спроможності мереж. Тобто, відновити школи, які є опорними, забезпечити місця у садочках там, де це критично необхідно, де є черги, відновити первинну медицину, опорні заклади охорони здоров'я», - сказав Лукеря, зазначивши, що йдеться саме про ті об'єкти, які дозволять поліпшити життя людей на місцях та забезпечити їх якісними послугами.

Звісно, додав заступник міністра, зробити все це хотілося б якомога швидше, але ж тут є прив'язка до державного бюджету, а отже є певні фінансові обмеження: «Звичайно, ми б хотіли максимально інвестувати у соціальну інфраструктуру,  у конкретні об'єкти, але не все так швидко».

Зі свого боку перший заступник міністра фінансів України Денис Улютін наголосив на тому, що загалом за період бюджетної децентралізації місцеві бюджети зросли удвічі. Нині йдеться про 485 млрд грн. Більш того, додав він, доходи на одного мешканця зросли у 2,9 раза.

«Але питання в тому, що часом певні громади розвиваються, а якісь - ні. Тут велика проблема — у нас понад 1400 громад, з яких понад 1 тисяча громад фінансово неспроможна. Близько 900 громад не вистачає коштів навіть покрити свої поточні видатки. І тут на центральному рівні необхідно ухвалити рішення про те, яким чином ці громади розвивати далі», - сказав він.

Представник Мінфіну підкреслив: у відомстві вважають, що ресурс концентрується не на рівних умовах.

«Це 50 млрд грн, які фінансуються на капітальні видатки центрального бюджету місцевим бюджетам і близько 80 млрд грн — це капітальні видатки саме місцевих бюджетів. Це ресурс у 130 млрд грн - колосальний ресурс у масштабах України, який може бути спрямований саме на надання якісних соціальних послуг та підвищення якості життя громадян у цих територіальних громадах, але ресурси сконцентровані у великих громадах. Якщо брати ресурс 87 млрд грн капітальних видатків місцевих бюджетів, це майже 17 млрд грн — місто Київ, 5 млрд — Дніпро, Львів — більше 3 млрд грн. Водночас, маленькі громади, де живуть люди, не мають доступу до такого ресурсу», - сказав Улютін.

Тому, переконаний чиновник, треба сформувати загальнодержавну програму регіонального розвитку, яка має бути розширена, але фінансувати з центрального бюджету треба ці малоспроможні чи фінансово неспроможні територіальні громади.

 

 

 
Коментарі (0)