ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВЗа використання пластикових пакетів пропонують штрафувати

За використання пластикових пакетів пропонують штрафувати

З 2022 року в Україні пропонують заборонити деякі види пластикових пакетів. Дозволяється використання біорозкладних пакетів, які виготовляються з матеріалу органічного походження – крохмалів або целюлози.

З 2022 року в Україні пропонують заборонити деякі види пластикових пакетів. Про це йдеться в законопроекті № 2051-1, зареєстрованому у Верховній Раді.

Хочуть заборонити пакети товщиною до 50 мкм і оксорозкладні пластикові пакети. Дозволяється використання біорозкладних пакетів, які виготовляються з матеріалу органічного походження – крохмалів або целюлози.

Як зазначено в законопроекті, заборона не поширюється на надлегкі пакети (товщиною до 15 мкм), шириною до 225 мм (без бічних складок), глибиною до 345 мм (з бічними складками) і довжиною до 450 мм (з ручками).

Багато мішків для сміття великого обсягу мають товщину понад 50 мкм, а значить, під дію цього закону не потрапляють і не будуть заборонені.

Також будуть дозволені для використання в побуті поліетиленові пакети, марковані як "біорозкладні". Щоб вважатися біорозкладним, виріб з поліетилену повинно містити в своєму складі не менше 40% "матеріалу біологічного походження" (рослинного, тваринного або мікробіологічного), який ще називають оксибіорозкладною добавкою.

Завдяки такій добавці кульок вже через пару років перетворюється в потерть, що не настільки шкідлива, як нерозкладний пластик. До речі, виробники запевняють: якщо біорозкладні пакети використовуються для зберігання якихось продуктів або виробів, таке "самознищення" їм не загрожує: для того, щоб пакет перетворився на труху, необхідно, щоб на нього впливали сонце, волога, різка зміна температур.

Для пакування свіжої риби та м'яса і продуктів з них, а також сипучих продуктів і льоду в магазинах дозволять використовувати теж не біорозкладні надлегкі пакети шириною до 225 мм (без бічних складок), глибиною до 345 мм (з урахуванням бічних складок), довжиною до 450 мм (з урахуванням ручок). Тобто, по суті, невеликі пакети, які використовуються і сьогодні. Але ось у продажу їх більше не буде.

Пакети, які не відповідають вимогам, залишаться у вжитку до 1 січня 2022 року.

Утилізація відбуватиметься за рахунок об’єкта господарювання, який їх придбав.

Штрафи за поширення пакетів: – 1700-3400 грн, за повторне порушення – 3400-8500 грн.

 
Коментарі (0)