ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЗаборгованість підприємств перед «Нафтогазом» за використаний природний газ збільшилась на 23%

Заборгованість підприємств перед «Нафтогазом» за використаний природний газ збільшилась на 23%

Станом на 14 лютого 2017 р. сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ, ТЕЦ та прямих промислових споживачів перед НАК «Нафтогаз України» складає близько 34,1 млрд грн.
Станом на 14 лютого 2017 р. сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ, ТЕЦ та прямих промислових споживачів перед НАК «Нафтогаз України» складає близько 34,1 млрд грн. В порівнянні з минулим тижнем заборгованість збільшилась на 6 373 млн грн (23%), повідомляє прес-слуюба НАК «Нафтогаз України».
 
Зростання заборгованості ТКЕ та ТЕЦ протягом третього тижня місяця є типовим та пояснюється оформленням актів прийому-передачі обсягів газу, використаного у січні 2017 року, а розрахунки населення за послуги з постачання теплової енергії у попередньому місяці здійснюються до 25-го числа поточного місяця.
 
Борг підприємств ТКЕ та ТЕЦ за природний газ, використаний для виробництва теплової енергії, становить близько 83% від загальної суми заборгованості, борг ТЕЦ за природний газ, використаний у виробництві електроенергії — близько 9%, борг прямих промислових споживачів — близько 8%.
 
Заборгованість ПАТ Київенерго за газ, використаний для виробництва теплової та електричної енергії, за минулий тиждень збільшилась на 1 660 млн грн (50,6%). Сумарна заборгованість Київенерго складає близько 4 941 млн грн. 
 
Виробництво теплової енергії (ТКЕ та ТЕЦ)
 
Сумарна прострочена заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» підприємств ТКЕ та ТЕЦ за природний газ, використаний для виробництва теплової енергії, складає близько 28,2 млрд грн, з них за 2017 р. — 6,4 млрд грн. За минулий тиждень заборгованість збільшилась на 6 374 млн грн (29,2%). 
 
Найбільша сумарна прострочена заборгованість за використаний газ в цій категорії накопичена у підприємств ТКЕ і ТЕЦ Донецької (5,8 млрд грн), Дніпропетровської (4,9 млрд грн), Харківської (2 млрд грн), Одеської (1,4 млрд грн), Луганської (1,3 млрд грн), Запорізької (1,2 млрд грн) областей та м. Києва (4,2 млрд грн).
 
Найбільша прострочена заборгованість за використаний природний газ за 2017 р. в цій категорії накопичена у підприємств ТКЕ і ТЕЦ м. Києва (1 779 млн грн), Львівської (456 млн грн), Одеської (428 млн грн), Запорізької (412 млн грн), Дніпропетровської (387 млн грн), Донецької (342 млн грн), Харківської (311 млн грн) областей.
 
Середній поточний рівень розрахунків у 2017 р. за природний газ для виробництва теплової енергії складає 7%. Найнижчі показники за рівнем розрахунків у підприємств Чернігівської (2%), Херсонської (2%), Львівської (3%), Тернопільської (3%), Чернівецької (3%), Луганської (3%) областей та м. Києва (3%). Найвищий рівень розрахунків по цій категорії споживачів досягнуто у підприємств ТКЕ і ТЕЦ Закарпатської (71%), Дніпропетровської (24%), Рівненської (22%) областей.
 
 
Виробництво електроенергії (ТЕЦ)
 
В порівнянні з минулим тижнем заборгованість по цій категорії підприємств-боржників зменшилась на 0,5 млн грн (0%) та складає близько 3 084 млн грн.
 
З 23 підприємств ТЕЦ та 5 генеруючих компаній, яким НАК «Нафтогаз України» поставив природний газ для виробництва електроенергії, мають значну заборгованість 16 споживачів з Харківської, Донецької, Дніпропетровської, Київської, Луганської, Львівської, Херсонської, Полтавської, Миколаївської, Одеської областей, АР Крим, м. Севастополя, м. Києва (дивіться інфографіку, що додається).
 
Найбільша сумарна прострочена заборгованість — у ПАТ Київенерго (989 млн грн), ПАТ Кримтеплоелектроцентраль (364 млн грн), ПАТ Харківська ТЕЦ-5 (360 млн грн), ПАТ Дніпровська теплоелектроцентраль (282 млн грн), ДП Зуївська експериментальна ТЕЦ (219 млн грн), ПАТ Херсонська ТЕЦ (210 млн грн) та ПАТ Полтаваобленерго (177 млн грн). Загальна заборгованість цих сімох підприємств складає близько 84% від сумарної заборгованості.
 
Прямі промислові споживачі
 
В порівнянні з минулим тижнем заборгованість по цій категорії підприємств-боржників не змінилась та складає близько 2 809 млн грн. 
 
З близько 380 промислових підприємств, яким Нафтогаз постачає або постачав газ, значну прострочену заборгованість мають 15 споживачів. З них найбільша сумарна заборгованість залишається у наступних підприємств: Одеський припортовий завод (1 518 млн грн), ПАТ Лисичанський склозавод «Пролетарій» (833 млн грн), ПАТ Алчевський металургійний комбінат (186 млн грн) та ПАТ Енергомашспецсталь (174 млн грн).
 
Нафтогаз проводить дії щодо припинення постачання газу та стягнення заборгованості з боржників згідно з чинним законодавством. По усім підприємствам-боржникам отримані судові рішення про стягнення боргу, Нафтогаз очікує на виконання цих рішень. 
 
Процес стягнення заборгованості ускладнено тим, що деякі з підприємств знаходяться на тимчасово непідконтрольній території або безпосередньо біля лінії зіткнення. В частині випадків не виконуються судові рішення. В деяких випадках неможливо здійснити фізичне відключення підприємства від газопостачання через блокування доступу фахівців до інфраструктури. 
 
Коментарі (0)