ГоловнаГазопостачанняЗаборгованість регіональних газопостачальних підприємств перед Нафтогазом

Заборгованість регіональних газопостачальних підприємств перед Нафтогазом

Станом на 9 січня 2018 року сумарна заборгованість регіональних газопостачальних підприємств склала 20,4 млрд грн, збільшившись за останні 12 місяців удвічі
Станом на 9 січня 2018 року сумарна заборгованість регіональних газопостачальних підприємств склала 20,4 млрд грн (без урахування обсягів газу, поставлених у грудні), збільшившись за останні 12 місяців удвічі, повідомляє прес-служба НАК «Нафтогаз України».
 
Цим підприємствам-посередникам, Нафтогаз зобов’язаний постачати газ за поточними правилами, встановленими Кабінетом Міністрів України.
 
Поточний порядок постачання газу для потреб населення визначає, що Нафтогаз є єдиною компанією, зобов’язаною надавати газ регіональним газопостачальним підприємствам на пільгових умовах. Відповідно, газ для продажу населенню газзбути купують виключно у Нафтогазу. Частину газу для населення, використану отримувачами пільг та субсидій, оплачує державний бюджет.
 
Однак нові правила (постанова Кабінету Міністрів №951, яка вступила в силу з 1 січня 2018 року) створюють для газзбутів можливість використовувати профінансовані державою субсидії для розрахунків з іншими оптовими постачальниками. В тому числі, ці гроші можуть бути використані для оплати газу, проданого газзбутами не населенню, а комерційним споживачам.
 
Зростання заборгованості газзбутів призведе до погіршення фінансового результату Нафтогазу та зменшення платежів групи до держбюджету.
 
Динаміка заборгованості обласних газопостачальних підприємств у 2017-2018 рр.
 
 

*Не враховує вартості обсягів, поставлених у грудні, які оформлюються протягом січня. 

 
Коментарі (0)