ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаЗагальнобудинкові теплолічильники: погляд Міністерства

Загальнобудинкові теплолічильники: погляд Міністерства

На шляху реформи енергоефективності у населення виникає багато запитань, зокрема щодо встановлення та повірки загальнобудинкових теплолічильників. Днями Мінрегіон надав відповідні роз’яснення.

Вже кілька років поспіль у галузі житлово-комунального господарства України одним із пріоритетних напрямків роботи є реформа енергоефективності будівель. Так, згідно зі звітом Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, минулоріч результатами реалізації енергоефективних заходів у житловому секторі стали: залучення інвестицій у понад 1 млрд грн на придбання «негазових» котлів та утеплення житла, а також підвищення рівня оснащеності багатоквартирних будинків лічильниками теплової енергії – з 32% до 51%.

Поряд з цим, на законодавчому рівні було погоджено декілька ключових законопроектів: про енергосервісні компанії (Закони №328-VIII, №327-VIII) та особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку (Закон №417-VIII). Тоді як базовий законопроект «Про енергетичну ефективність будівель» було жорстко розкритиковано парламентарями та повернено уряду на доопрацювання. 
 
На лавах «неприйнятих» також залишилися не менш важливі для підвищення енергоефективності будівель - проекти законів про житлово-комунальні послуги та комерційний облік.
 
У паланах Мінрегіону – схвалити їх у поточному році, а також – залучити у енергоефективність будівель вдвічі більше інвестицій (2,4 млрд грн.) та досягнути 75% рівня оснащення багатоквартирних будинків теплолічильниками.
 
Однак, такі досягнення можна назвати більш-менш вдалими лише для старту. На переконання експертів, говорячи про енергоефективність, потрібно правильно розставляти пріоритети: першочергово подбати про облік теплової енергії та його регулювання, далі утеплення будівель, і лише опісля цього - зменшення виробництва та постачання тепла. В ідеалі усі ці заходи потрібно впроваджувати комплексно і на рівні будинків, а не окремих квартир, інакше кінцевого результату – зменшення енергоспоживання і відповідно комунальних платежів – не досягнути.
 
Закономірно – люди не хочуть зволікати і з бажанням економити «тут і зараз» беруть ініціативу у свої руки, як із утеплення житла, так і встановлення приладів обліку теплової енергії. 
 
Примітно, стосовно останнього у громадян часто виникають запитання, зокрема що необхідно для встановлення загальнобудинкових лічильників тепла, за чий кошт відбувається повірка таких приладів обліку, тощо.
 
Днями Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунальних послуг спробувало на них відповісти, опублікувавши на відомчому порталі відповідні роз’яснення.
 
Зокрема, у роз’ясненні Мінрегіону щодо встановлення загальнобудинкових теплолічильників йдеться, що такі прилади обліку повинні встановлювати спеціалізовані організації з подальшою передачею на комерційний облік і обслуговування теплопостачальним організаціям.
 
 
Зокрема, зазначається, що відповідно до Правил користування тепловою енергією, затверджених постановою Кабінету Міністрів від 3 жовтня 2007 року №1198, прилади комерційного обліку теплової енергії в діючій системі теплопостачання, які використовуються для розрахунків за теплову енергію між теплопостачальною організацією та споживачем, повинна придбати і встановити теплопостачальна організація за умови, що такі витрати передбачені в договорі. Якщо використовуються інші джерела фінансування придбання та встановлення приладів комерційного обліку, то відносини між теплопостачальною організацією та споживачем визначаються окремою угодою відповідно до законодавства (пункт 18 Правил).
 
При цьому зауважується, що, згідно із Порядком формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року №869, до повної собівартості постачання теплової енергії включаються витрати на періодичну повірку, опломбування, обслуговування та ремонт (включаючи демонтаж, транспортування і монтаж) засобів обліку теплової енергії, які є власністю ліцензіата.
 
«Таким чином, обслуговування та ремонт загальнобудинкового лічильника тепла здійснює його власник, якщо інше не передбачено договором» - констатують у Міністерстві.
 
У іншому ж роз’ясненні відомство підкреслює, що витрати на повірку загальнобудинкових лічильників централізованого опалення і постачання гарячої води повинні бути враховані у тарифах на воду та тепло:
 
"З метою  нормативно-правового врегулювання питання щодо повірки приладів обліку, які є власністю фізичної особи – споживача, постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року №532 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року №869», передбачено включення витрат з періодичної повірки, опломбування, обслуговування та ремонту (включаючи демонтаж, транспортування і монтаж) засобів обліку води та теплової енергії до складу тарифів з централізованого опалення, водопостачання та водовідведення.
 
Так, відповідно до пункту 61 Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року №869, витрати на проведення періодичної повірки, обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку теплової енергії, у тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки, що визначаються відповідно до розрахунку на один квартирний засіб обліку теплової енергії і нараховуються щомісяця споживачеві у складі послуги залежно від кількості таких засобів обліку шляхом додавання плати за проведення періодичної повірки, обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку теплової енергії, у тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки, до загальної вартості послуг.
 
Відповідно до статті 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» виконавці/виробники здійснюють розрахунки економічно обґрунтованих витрат на виробництво (надання) житлово-комунальних послуг і подають їх органам, уповноваженим здійснювати встановлення тарифів".
 
Нагадаємо, сьогодні повноваження щодо встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги (у тому числі з централізованого опалення, централізованого постачання холодної та гарячої води) мають Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг та органи місцевого самоврядування.
 
Микола Вигода

 

Джерел для створення електрики існує безліч - від природних до створених людиною. Ось, наприклад, Вашій увазі представлені сонячні батареї . Більш детально ознайомитися з інформацією можна на сайті ecoalter.com.ua.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
10 Січня 2016 p. 22:47
Від встановлення теплолічильників тепліше не стало. При низкій температурі на вулиці навіть при гарячих батареях у деяких квартирах може бути холодно. Причина тому -- розгерметизація зовнішніх стін будинку -- часто тріщини стін видно неозброєним оком. Причому ці тріщини з часом розширюються. Про одну з причин виникнення цих тріщин я писав раніше. Ще може бути відсутня теплоізоляція міжповерхових перекриттів -- тоді все тепло нижньої квартири йде на підігрів підлоги верхньої. Розташування квартир на торцах будинків, особливо з північного боку, спричиняє ще більш низьку температуру у цих квартирах. І остання причина холоду в квартирах ( із тих причин, що не залежать від мешланців холодних квартир) -- це постійна відсутність опалення у під"їздах. У багатьох під"їздах хрущівок батареї взагалі відрізані ще декілька років тому.