ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняЗаяви Газпрому не потребують оцінки

Заяви Газпрому не потребують оцінки

Українські експерти продовжують наполягати на тому, що реверс газу зі Словаччини на територію нашої країни законний, а слова керівництва Газпрому - це ніщо інше, як черговий «струс повітря» через безсилля російського монополіста.

Нещодавня заява представника Газпрому про неможливість реверсних поставок газу в Україну зі Словаччини - не більше ніж «струс повітря». Таку думку висловив директор енергетичних програм Центру «Номос» Михайло Гончар, - повідомляє «Укрінформ».

«Заяву Купріянова ніяк не треба оцінювати - це просто струс повітря. Подібна заява є проявом безсилля російського монополіста і свідчить про те, що Газпром серйозно стурбований, оскільки з юридичної точки зору він нічого не може вдіяти - ні щодо німецької компанії RWE, ні щодо Нафтогазу», - сказав експерт.

Він зауважив, що Україна є членом Європейського енергетичного співтовариства, а отже, незалежно від того, добре чи погано імплементуються відповідні директиви ЄС в Україні у законодавчу і нормативно-правову базу, Україна вже є, з формального погляду, частиною європейського енергетичного простору.

«Виходячи з цього, у разі, якщо Газпром буде ініціювати арбітражні позови, все буде оцінюватися в рамках європейського енергетичного права, а воно діє не на користь Газпрому», - підкреслив експерт.

Читайте також: В перебоях з реверсом газу шукають винного

Нагадаємо, раніше прес-секретар голови правління ВАТ «Газпром»  Сергій Купріянов заявив про те, що Газпром блокує продаж газу Словаччиною Україні, тому що це не передбачено умовами російсько-словацького контракту на постачання газу.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, тестові постачання газу зі Словаччини на територію України почалися 15 травня цього року.

За словами Міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького, реверс природного газу через територію Словаччини дозволить Україні повністю диверсифікувати його поставки на територію країни.

«Відкривши третій маршрут (через Словаччину - ред.), ми зможемо повністю диверсифікувати поставки в Україну природного газу. Але це не говорить про те, що ми не будемо працювати з нашими російськими колегами. Будемо працювати. І для нас це пріоритетний напрямок, так як основний обсяг йде через територію Росії, але наша позиція залишається незмінною в частині справедливої ціни», - зазначив Едуард Ставицький.

Крім того, Міністр у черговий раз спростував заяву російської сторони про сумнівні реверсні обсяги.

«Абсолютно все законно, абсолютно все в рамках діючих контрактів», - сказав пан Ставицький.

 
Коментарі (0)