ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВ перебоях з реверсом газу шукають винного

В перебоях з реверсом газу шукають винного

В Міненерго не заперечують вини «Газпрому» у блокуванні реверсних поставок газу в Україну. Однак, експерти переконані, що проблема полягає у іншому.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький частково підтвердив інформацію про те, що «Газпром» блокує постачання газу в Україну зі Словаччини.

«Я остаточно не прокоментую, але певною мірою ця інформація правильна», - сказав він журналістам у вівторок у Люксембурзі, інформує «Інтерфакс Україна».

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що «Газпром» почав блокувати постачання газу німецьким газотрейдером RWE через територію Словаччини, відмовляючись узгодити заявку на транспортування газу в Україну.

За словами, головного виконавчого директора RWE Стефана Юдиша, така можливість у «Газпрому» є відповідно до контракту з «Нафтогазом» від 19 січня 2009 року, яким передбачено право російського газового монополіста виконувати функції оператора української ГТС на даному відрізку до кордонів ЄС.

Однак, на переконання українського експерта з енергетичних питань Володимира Саприкіна, проблема реверсних поставок газу в Україну через Словаччину полягає не в українсько-російських газових контрактах, а у самій Словаччині, та її відносинах із «Газпромом».

«У контракті немає якихось особливостей, що не можна прокачувати газ у зворотному напрямку. Це питання до Словаччини. У Словаччини були проблеми, вона довго не погоджувалася на прокачування. Це питання відносин між «Газпромом» та компаніями-партнерами. Потрібно ще над цим питанням працювати, оскільки це найбільш потенційно потужний напрям для реверсного постачання газу до України», - зазначив у коментарі «Радіо Свобода» пан Саприкін.

Як член Енергетичного співтовариства, Україна ратифікувала так званий другий енергопакет, згідно з яким транспортування, торгівлю і видобуток нафти та газу не може здійснювати одна компанія. Саме у цьому ключі, і потрібно шукати вирішення даної проблеми, переконує народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах.

«Україна є членом Енергетичного співтовариства. Вона ратифікувала Енергетичну хартію. Це передбачає чіткий розподіл функцій видобутку, транспортування і постачання та вільний доступ до газотранспортної системи всім державам, які є членами Енергетичного співтовариства. Необхідно виконувати ці принципи. У такому випадку ніякі спроби третьої сторони заблокувати реверсні постачання не дадуть результатів», - пояснив пан Кінах.  

Нагадаємо, постачання газу через територію Словаччини, Україна почала налагоджувати з 15 травня. 

 
Коментарі (0)